Loopbaan

Governance
Parlement

Stem: wie is de IT-politicus van 2021?

Welke Nederlandse politicus heeft IT in 2021 het beste onder de aandacht gebracht?

© CC BY-SA 2.0,  risastla
18 februari 2022

Welke Nederlandse politicus heeft IT in 2021 het beste onder de aandacht gebracht?

IT heeft grote invloed op onze maatschappij. Van de werkgelegenheid en de besteding van ons belastinggeld, tot ons klimaat en onze veiligheid: overal heeft IT een rol te spelen. Des te belangrijker is het dat politici voldoende IT-vaardig zijn om de impact, de mogelijkheden en de beperkingen van IT op waarde te kunnen schatten.

Stemmen

Om de titel en de bijbehorende award te kunnen uitreiken heeft AG Connect meer dan 50 Nederlandse experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven gevraagd een gemotiveerde nominatie in te dienen. Onze lezers kunnen de komende twee weken (tot en met zondag 27 februari 2022) hun stem uitbrengen op de kandidaten die minimaal twee nominaties hebben ontvangen. De IT-politicus van 2021 wordt in de eerste week van maart 2022 bekend gemaakt.

Stemmen is helaas niet meer mogelijk

Om meer aandacht voor IT te stimuleren in de Nederlandse politiek, reikt AG Connect sinds 2016 jaarlijks de prijs uit voor IT-politicus van het jaar. (Bijna jaarlijks – in 2018 was de spoeling zo dun dat we demonstratief een jaartje hebben overgeslagen.) Ook dit jaar zijn we weer op zoek naar Nederlandse politici die blijk geven van goede kennis en begrip van digitale technologie, en die dat op een zinvolle manier onder de aandacht weten te brengen. Het goede nieuws is dat de lijst met namen dit jaar langer is dan ooit tevoren: kennelijk gaat het langzaamaan de goede kant op!

De kandidatenlijst

De kandidaten voor IT-politicus van het jaar 2021 zijn, in alfabetische volgorde:

  • Mustafa Amhaouch – Amhaouch is sinds januari 2016 lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Hij buigt zich daar over Digitalisering, Economische Zaken (bedrijfsleven beleid, innovatie, techniekpact, MKB (incl. financiering), Buitenlandse Handel en Europese Zaken. Amhaouch wordt door onze experts gewaardeerd om zijn technische achtergrond en ‘genuanceerde blik’. “Het gaat bij hem om de inhoud en niet om de softe kant van IT. Dat heeft nu teveel van de aandacht, terwijl we juist steeds meer technische mensen nodig hebben voor het beleid voorwaarts.”
  • Lisa van Ginneken – Van Ginneken zit sinds maart 2021 voor D66 in de Tweede Kamer, waar ze zich buigt over haar portefeuilles ICT & Privacy, Personen- & familierecht, Wegen & mobiliteit en Spoor & OV. Onze experts over Van Ginneken: “Eindelijk iemand in de kamer die daadwerkelijk zelf in de IT heeft gewerkt.” “Met name haar inzet voor de menselijke maat in besluitvorming door algoritmen en de wijze waarop ze aandacht geeft aan 'digital rights' spreken enorm aan. Ze staat midden in de maatschappij, is kundig en weet de effecten van het gebruik van IT voor de maatschappij goed te duiden.”
  • Bart Groothuis – VVD’er Groothuis is sinds februari 2020 lid van het Europees Parlement, waar hij tevens lid is van de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa, die op zijn beurt onderdeel uitmaakt van de Europese fractie Renew Europe. Groothuis stond in het Europees Parlement als rapporteur mede aan de wieg van de NIB2-richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging. Wordt door een van onze security-experts geroemd als ‘meest kundige politicus op het gebied van Cybersecurity die ik ooit heb ontmoet’: “Wat hij voor elkaar krijgt in Europa is ongekend”.
  • Barbara Kathmann – Kathmann zit sinds maart 2021 in de Tweede Kamer voor de PvdA. Daar beheert ze de portefeuilles Veiligheid, Justitie en Binnenlandse Zaken. Tevens is ze lid van de vaste commissies voor Binnenlandse Zaken, Digitale Zaken, Justitie en Veiligheid, Koninkrijksrelaties en Rijksuitgaven. Ze zet zich over de volle breedte in voor vraagstukken rond ICT en digitalisering: van een digitale overheid en EU-wetgeving tot Big Tech en cybersecurity. Deze veelzijdigheid komt ook terug in Kamervragen die door haar zijn ingediend, over onder meer DDOS-aanvallen, Russische hackers en het strafbaar stellen van het dreigend vragen naar privégegevens van agenten.
  • Renske Leijten – Leijten is al 15 jaar voor de SP actief in de Tweede Kamer, waar ze samen met Pieter Omtzigt de Toeslagenaffaire aan het rollen bracht. In 2021 was zij bovendien de eerste voorzitter van de commissie Digitale Zaken (DiZa), die werd opgericht naar aanleiding van het rapport Update Vereist. Volgens onze experts heeft zij in die rol een zeer belangrijke taak vervuld om ons parlement meer grip te geven op de digitalisering.
  • Queeny Rajkowski – Rajkowski zit sinds de verkiezingen van 2021 in de Tweede Kamer voor de VVD, waar ze optreedt als woordvoerder over Digitalisering, Overheids-IT, Telecommunicatie, Cybersecurity en de AIVD. Onze experts noemen haar “iemand die gaat voor een digitale veilige wereld en daar de gebaande paden voor durft te verlaten”. Ze heeft vergaande IT-kennis, is makkelijk benaderbaar, voert IT-discussie op de inhoud en geeft ook blijk van belangstelling en betrokkenheid bij minder aansprekende (economische) thema’s, zoals startups, digitalisering en de brede digitale infrastructuur.
  • Kim van Sparrentak – GroenLinkser Van Sparrentak is sinds juli 2019 lid van het Europees Parlement, waar ze actief is in de commissie Interne markt en consumentenbescherming. Van Sparrentak is schaduwrapporteur op de General Product Safety Regulation, waarmee de import van allerlei goederen via buitenlandse digitale platformen wordt gereguleerd (en heeft daarmee volgens onze experts ‘misschien wel meer invloed op dat dossier dan de Nederlandse minister van EZK’). Ze heeft er mede voor gezorgd dat in het huidige voorstel voor de Digital Markets Act een opt-in verplichting is opgenomen voor dataverzameling en dat in die Europese wetgeving het online volgen van kinderen geheel verboden wordt.

Buiten de boot

Genomineerden die de kiesdrempel dit jaar niet hebben gehaald: Kees Verhoeven (D66), Gideon van Meijeren (FVD), Eppo Bruins (ChristenUnie), Hugo de Jonge (CDA), Thierry Baudet (FVD), Barbara Visser (VVD), de héle Eerste Kamer en Ron Roozendaal (Roozendaal heeft als directeur Informatiebeleid / CIO bij het ministerie van VWS weliswaar veel goeds gedaan bij de ontwikkeling van de corona-app, maar is strikt genomen in de eerste plaats ambtenaar en geen politicus).

Politici die de prijs eerder hebben ontvangen zijn Kees Verhoeven (2016, 2019), Martin Wörsdörfer (2017) en Jan Middendorp (2020).

Stemmen op de IT-politicus van het jaar 2021 is helaas niet meer mogelijk

11
Reacties
Mira Gouweleeuw 23 februari 2022 13:04

Zij doet het goed

Peter Benooi 22 februari 2022 09:26

Ik heb op Lida van Ginneken gestemd. Zij zet zich voor en achter de schermen in voor onze sector en heeft oog voor data ethiek tot cybersecurity.

e.meijer 15 februari 2022 14:47

@Maarten: Zoals ook in het artikel vermeld staat hebben wij ruim 50 Nederlandse experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven gevraagd een gemotiveerde motivatie in te dienen. Er kan gestemd worden op iedereen die twee nominaties of meer heeft ontvangen.

maarten kaskens 15 februari 2022 13:39

Welke criteria zitten aan de kiesdrempel?
Gideon van Meijeren heeft gedegen kennis van ICT heeft 3 1/2 jaar gewerkt bij defensie als ICT'er.

Sjoerd Hartholt 15 februari 2022 11:09

@mart bedankt voor je reactie! Stemmen gaat echter niet via reacties onder het artikel, maar via de link in het artikel (kader rechterkant).
https://nl.surveymonkey.com/r/26PSZTB

Mart Wielinga 15 februari 2022 10:04

Stem ook op Bart Groothuis

Jasper Bakker 15 februari 2022 09:16

@Reinier : bedankt voor je reactie! Stemmen gaat echter niet via reacties onder het artikel, maar via de link in het artikel (kader rechterkant).
https://nl.surveymonkey.com/r/26PSZTB

Reinier Hijman van Dantzig 15 februari 2022 09:04

Lisa van Ginniken

e.meijer 15 februari 2022 09:00

@Martijn & @Rudi: bedankt voor de reacties! Stemmen gaat echter niet via reacties onder het artikel, maar via de link in het artikel (kader rechterkant).

Martijn Mengerink 14 februari 2022 21:50

Bart Groothuis

Rudi van der Wel 14 februari 2022 20:11

Queeny Rajkowski

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.