Innovatie & Strategie

Branche
Kees Verhoeven is IT-politicus van het jaar

Kees Verhoeven is IT-politicus van het jaar

Verhoeven werd door experts genomineerd om zijn aandacht voor digitalisering en cybersecurity.

Kees Verhoeven krijgt award voor IT-politicus van het jaar 2019 © De Beeldredaktie ,  / Phil Nijhuis
12 maart 2020

Verhoeven werd door experts genomineerd om zijn aandacht voor digitalisering en cybersecurity.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven is uitgeroepen tot IT-Politicus van het Jaar 2019. In een nominatieronde onder IT-experts en een online verkiezing onder IT’ers kreeg Kees Verhoeven het merendeel van de stemmen. De verkiezing is georganiseerd door AG Connect, het vakplatform voor IT’ers in Nederland.

Kees Verhoeven is sinds 2010 namens D66 lid van de Tweede Kamer. Hij heeft in zijn portefeuille de onderwerpen ICT, privacy, cyberveiligheid, Europa, inlichtingendiensten, marktordening en mededinging. Sinds 2015 houdt Verhoeven zich steeds meer bezig met digitalisering en de impact van digitale technologieën op onze samenleving.

Zo schreef hij twee techvisies, een initiatiefnota over data en mededinging plus een initiatiefwet over het gebruik van softwarekwetsbaarheden door de overheid. Onlangs publiceerde hij het pamflet Digitale Revolutie, met twaalf voorstellen om de steeds verdergaande datamacht van techreuzen en overheden in te perken.

Verhoeven werd door experts genomineerd om zijn aandacht voor digitalisering en cybersecurity. Een van de experts roemde de politcus om zijn visie op kunstmatige intelligentie. “Hij dacht daarbij ook concreet na over de financiële middelen die nodig zijn om de bv NL goed op de kaart te kunnen zetten." Verhoeven werd eerder al uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar 2016.

Steeds meer aandacht voor digitalisering

Kees Verhoeven ontvangt award voor IT-politicus van het jaar 2019 van Rian van Heur, content director AG Connect

Verhoeven is blij en vereerd met de toekenning van de award, zegt hij in een reactie. "In 2019 heb ik geprobeerd een aantal onderwerpen op de agenda te zetten, bijvoorbeeld als het gaat om kunstmatige intelligentie of de macht van techreuzen." Hij merkt dat de aandacht voor digitalisering binnen de politiek de afgelopen drie jaar sterk is toegenomen.

Dat komt onder andere door wetgeving die de aandacht trekt - de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WiV), Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en Wet computercriminaliteit III - en door grote cybersecurity-incidenten. "Op het gebied van cybersecurity is het indringender geworden. Onderdelen van de samenleving hebben er nu ook echt mee te maken gehad. Je kunt daar als Tweede Kamer niet meer om heen. Het is daarom ook positief om te zien dat er sinds 2016 ook andere mensen zijn die de prijs hadden kunnen winnen. Ik denk dan aan een Jan Middendorp, Kathalijne Middendorp en Raymond Knops." 

AG Connect vroeg een groep van vijftig IT-experts welke politicus in 2019 het meest heeft betekend voor ICT in Nederland. Daaruit kwamen drie genomineerden: Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Jan Middendorp (VVD) en Kees Verhoeven (D66). Daarna volgde een online stemming waarin Verhoeven door meer dan 1000 respondenten werd gekozen als IT-politicus van het jaar 2019.

Lees meer over
3
Reacties
Eric-Jan Hoogendijk 14 maart 2020 12:26

.
Toch van ver gekomen deze mijnheer. Enkele jaren geleden nog pleitte hij ervoor om hackers terug te hacken met een Distributed Denial Of Service aanval op hun computers.

Pieter van der Hoog 12 maart 2020 13:00

In aanvulling: Er bestaan lijstjes zoals die van 'de meest invloedrijke persoon in …..'. Dat is dan in het hier en nu en geeft de status en aanzien van iemand aan op een bepaald gebied. Dat is dan voor die persoon ook een steuntje in de rug.

Pieter van der Hoog 12 maart 2020 12:56

Mooie opsteker voor Kees Verhoeven. Jammer dat dit soort 'beloningen / waarderingen' achteraf komen. Misschien eens nadenkern over de voortvarendheid en impact van mensen in het lopende jaar? Kan dat ook?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.