Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: IT'er is kampioen thuiswerken

Het percentage mensen met een beroep in de ICT dat in het tweede kwartaal deels van huis uit werkte, verdubbelde tot ruim 40 procent. Dat is de grootste toename van alle beroepsklassen, stelt het CBS in een rapport dat vandaag uitkwam.
Thuiswerken
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Er zijn grote verschillen tussen beroepsgroepen in de mate waarin zij in staat zijn hun werk buiten hun reguliere werkplek te doen, constateert het CBS in het rapport. Mensen die werken in de agrarische sector, zorg en welzijn kunnen hun werk vrijwel niet thuis doen.

Maar ook tussen de beroepsniveaus binnen een bepaald werkveld ziet het CBS flinke verschillen in de mate van thuiswerken. Zo gaf 44 procent van de IT'ers in het hoogste beroepsniveau (HBO of hoger denk- en werkniveau) aan hun werk vanuit huis te doen, terwijl in het niveau daaronder maar 25 procent zei regelmatig thuis te werken.

UPDATE: De CBS-woordvoering geeft op vragen van AG Connect aan dat de cijfers waarschijnlijk een onderschatting zijn van het werkelijke aantal mensen dat (wel eens) van huis uit werkt. Dat komt door de vragenserie die is opgesteld voordat er sprake was van een pandemie. De cijfers in het thuiswerkrapport zijn een combinatie van vragen uit twee onderzoeken, een die daadwerkelijk gaat over werken op afstand maar slechts een maal per jaar wordt uitgevoerd. De ander gaat meer over werkdruk en wordt wel per kwartaal uitgezet. De vraag in dat laatste onderzoek of mensen 'wel eens werk mee naar huis nemen', is waarschijnlijk door veel ondervraagden voor het tweede kwartaal ingevuld met 'nee' omdat al de hele week vanuit huis werd gewerkt. De trend uit het jaarlijks onderzoek is echter wel duidelijk ten opzichte van 2019.

Productie ligt hoger

Uit een eerder door AG Connect gepubliceerd onderzoek bleek al dat met name de hoogopgeleide IT'ers de ervaring hebben thuis veel productiever te zijn. "IT’ers zijn er al aan gewend om met mensen op afstand te werken en te communiceren via online tools. De overgang voor IT'ers naar het thuiswerken was dus minder groot, waardoor ze beter konden presteren dan iemand die het thuiswerken nog helemaal moest ontdekken", verklaart Ayhan Catak, IT recruitment-specialist bij Walters People.

Enkele IT-bedrijven hebben er zelfs al helemaal vanaf gezien om een kantoor in te richten waar de IT'ers samen komen, zoals bijvoorbeeld GitLab dat is opgericht als een remote bedrijf. Output en kwaliteit worden dan de belangrijkste criteria voor de beoordeling van werknemers. Zo'n aanpak heeft het voordeel dat zo'n bedrijf wereldwijd talent kan rekruteren. Werknemers moeten wel beschikken over zelfdiscipline en motivatie. Verschillende grote techbedrijven zoals Twitter en Facebook, hebben als gevolg van de Covid-19-crisis besloten dat werknemers zelf kunnen bepalen of zij thuis of op kantoor werken. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in