Management

Governance
Sid Sijbrandij

CEO Gitlab: 1100 man stuur je gemakkelijker kantoorloos

Het handboek van het bedrijf is een opensource-project waar Sijbrandij dagelijks aan sleutelt.

© Sid Sijbrandij
18 december 2019

Het handboek van het bedrijf is een opensource-project waar Sijbrandij dagelijks aan sleutelt.

GitLab groeide in een jaar tijd van 400 naar 1100 werknemers in 64 landen. Het is volgens Sytse (Sid) Sijbrandij - oprichter en CEO  van samenwerkingsplatform Gitlab - een 'volledig remote' bedrijf. Er is geen hoofdkantoor en geen regionale steunpunten. Hoe stuur je een wereldwijd bedrijf aan dat wereldwijd zo snel groeit?

Een kantoor heeft voor- en nadelen. "Naar mate een organisatie groter wordt vallen de nadelen weg en nemen de voordelen toe", zegt Sijbrandij in een interview met AG Connect. Een groot bedrijf heeft vaak veel kantoren en dan krijg je ook te maken met een gedistribueerde organisatie.

GitLab

GitLab is een open source DevOps-platform dat de laatste jaren is uitgebouwd  van samenwerkingsgereedschappen met versiecontrole en een continuous integration platform naar een omgeving waarin onder meer ook ontwikkeling testen, beveiliging, packaging en releasemanagement mogelijk is.

Het bedrijf met Nederlandse roots werd in 2011 opgericht door Sytse (Sid in de VS) Sijbrandij en zijn compagnon Dmitriy Zaporozhets. Sijbrandij verhuisde al snel naar San Francisco onder meer vanwege het investeringsklimaat. Als bedrijf bestaat GitLab sinds  2011 en in september 2019 haalde GitLab 268 miljoen dollar op in een financieringsronde waardoor de bedrijfswaarde op 2,75 miljard dollar komt.
Sijbrandij wil GitLab in november 2020 naar de beurs brengen.

Sijbrandij heeft bij de start van het bedrijf gestuurd op het aannemen van 'managers of one', ofwel iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen activiteiten en wordt strak gestuurd op output.

Handbook en onboarding

Centraal in de strategie staat het bedrijfshandboek dat voortdurend mee-ontwikkelt met de veranderingen in de organisatie. Sijbrandij en zijn team werken er aan alsof het een opensourceproject is. Het is dan ook een repository in het eigen GitLab-platform. Tijdens het interview stelt iemand uit zijn team een nieuwe tekst voor hoe GitLab handelt bij de overname van een bedrijf. Hij bekijkt de tekst en is akkoord en doet een 'merge' waarna de tekst de oude heeft vervangen.

Het handboek is een project waar Sijbrandij bijna dagelijks mee bezig is. Zelf programmeren doet hij al geruime tijd niet meer. "Dit is mijn project nu", grinnikt hij. Onderdeel van het handboek is de onboarding-handleiding waarmee nieuwe werknemers op weg geholpen worden en bijvoorbeeld kennis maken met de culturele waarden van het bedrijf. Met behulp van een checklist kunnen de nieuwelingen modules volgen waarin de verschillende aspecten van het werken bij GitLab naar voren komen. Door de modules af te vinken kan HR de voortgang volgen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.