Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste studenten starten met Certified Blockchain Professional programma

Omdat het reguliere onderwijs traditioneel niet sterk is in het samenvoegen van disruptieve technologieën met nieuwe organisatiemodellen biedt de Weconomics Foundation samen met Logistics Community Brabant en een aantal andere partners vanaf deze week een Certified Blockchain Professional Program (CBPP) aan.
© CCO/Pixabay
CCO/Pixabay

Het onderwijsprogramma duurt twintig weken en richt zich vooral op de ontwerpkant van blockchainorganisaties. Deelnemers worden gekoppeld aan opdrachtgevers en voeren elk opdrachten voor hen uit. De eerste groep van 12 studenten start aanstaande vrijdag en vindt afwisselend plaats in Breda (aan de Breda University of Applied Sciences) en ’s-Hertogenbosch (Avans Hogeschool).

Strategisch belang onderschat

Het nieuwe programma leidt professionals op in de digitale transformatie, data logistics en het ontwerpen van nieuwe organisaties. “Veel curricula richten zich op de ontwikkelkant en niet op de business- en ontwerpkant. De meeste digitale transformatie projecten mislukken echter niet door een gebrek aan techniek, maar doordat digitale transformatie gezien wordt als iets van IT. Het strategische belang voor de organisatie wordt onderschat”, licht programmaleider Paul Bessems toe.

Hij vertelt dat er meer animo was dan plek en dat er een aantal studenten zijn doorgeschoven naar de volgende sessie die in september start. “We wilden een zo divers mogelijke groep, dus daar hebben we op geselecteerd. De meeste studenten zitten in hun afstudeerfase, maar sommige cursisten zijn al klaar met hun studie en zijn werkzaam als consultant.”

De kosten van het programma bedragen 1950 euro, die betaald worden door de opdrachtgever. Het programma duurt 20 weken en loopt tot 3 juli. Op vrijdag zijn er lessen en de overige vier dagen wordt er gewerkt aan de opdrachten. Het programma richt vooral op blockchain leads, organisatie-ontwerpers, business developers, innovatiemanagers, consultants, IT-architecten, researchers, marketing-, finance-, legal-, fiscal, facility- en HR-professionals.

Veel vraag

Volgens Bessems is er een groeiende behoefte aan goed opgeleide blockchainprofessionals. “Blockchain is de snelst groeiende banenmarkt op LinkedIn, accountant- en adviesbureau PWC gaat duizend professionals omscholen in blockchain en het aantal patentaanvragen in de blockchainhoek groeit exponentieel.” Volgens hem voorzien het reguliere onderwijs en bestaande trainingsbureaus nog onvoldoende in de vraag naar blockchainspecialisten. “Vandaar dat wij met ons programma zijn gestart. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat onderwijsinstellingen zelf een minor of keuzevak Blockchain in hun curriculum in gaan passen. Naast de twee hogescholen in Brabant die er nu nauw bij betrokken zijn, kijken er ook andere hogescholen met interesse naar dit initiatief, zoals de Hogeschool Utrecht.” Er wordt ook al nagedacht over een Engelstalig programma, zodat ook internationale studenten kunnen instromen.

Frictie wegnemen

Blockchain kent een decentrale structuur en is daarom is het niet zinvol toe te passen binnen de muren van centraal georganiseerde bedrijven en overheden. “Het effectief toepassen van blockchains vraagt om het loslaten van dogma’s, perspectiefverandering en het ontwikkelen en implementeren van specifieke organisatiemodellen”, licht Bessems toe. Volgens hem is zo’n 30 procent van de totale kosten van organisaties frictie: het opvragen van data bij andere partijen. “Veel informatiewerkers zitten meer dan een kwart van de tijd achter de computer e-mails te beantwoorden, omdat twee partijen niet dezelfde werkelijkheid kennen.” Blockchain kan volgens de programmaleider veel van de frictie tussen en binnen organisaties wegnemen.

Na de hype

Bessems merkt wel dat de ontwikkelingen op de cryptomuntenmarkt – waarbij er ook gebruik wordt gemaakt van blockchaintechnologie – een negatieve invloed hebben op de perceptie van blockchain. “Nu de hype wat is gaan liggen door de instorting van de koersen, kost het ons wel wat meer moeite om partijen en mensen te interesseren. En dat is jammer, want er zit zo veel toekomst in blockchain! Er zijn al steeds meer organisaties serieus bezig met de technologie. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de bestaande infrastructuur aan te passen. Als dat eenmaal gebeurd is, gaat blockchain op grote schaal doorbreken.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in