Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste hbo-studie Blockchain in de maak

Computrain en NCOI hopen over een jaar als eerste een hbo-opleiding Blockchain te kunnen aanbieden. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om het programma rond te krijgen.
Blockchain
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Blockchain is hot. Dat merkt ook Leo Demont, directeur van Computrain. Zelf kwam hij er vorig jaar januari voor het eerst mee in aanraking. “Ik wist meteen, hier moeten we iets mee. Maar ik kon er niet meteen een training van maken, want ik wist toen nog niet wat ik er allemaal in moet stoppen.”

Vorig jaar zomer besloot Computrain de eerste Masterclass van één avond te organiseren over blockchain, ergens in oktober. “Dat sloeg enorm aan. Ik lieg niet: we hadden er om drie uur s middags een mailing uit gedaan en aan het eind van de middag hadden we al 100 inschrijvingen. Terwijl ik in de zaal waarin we dit gepland hadden maar 100 mensen kwijt kon. Dus ik ben extra sessies gaan plannen die ook weer binnen een dag volzaten en ben na de eerste drie sessies uitgeweken naar een grotere zaal, waar we 250 man kwijt konden”, vertelt Demont.

Eerst masterclasses en trainingen

Bezoekers betaalden 125 euro voor een sessie. “Ik hoef er niet rijk van te worden, als ik de kosten voor de sprekers, de zaal en de broodjes eruit heb, ben ik tevreden. Het gaat erom dat de bezoekers een positieve ervaring hebben en tegen de tijd dat we onze trainingen op dit vlak kunnen aanbieden bereid zijn om weer bij ons aan te kloppen.”

De masterclass ziet Demont als een ‘early adaption’ van een ontwikkeling. “Inmiddels is er veel meer bekend over blockchain, de technologie begint het langzaamaan volwassen te worden en we weten beter wat de behoefte is bij onze klanten.” Inmiddels worden er daarom eendaagse blockchaintrainingen aangeboden en sinds kort ook een tweedaagse training Smart Contracts Programmeren.

Maar daar blijft het niet bij. Want over een jaar wil Demont een hbo-opleiding Blockchain hebben en over twee jaar een curriculum blockchain hebben ontwikkeld. “Je kunt niet bij alle nieuwe ontwikkelingen meteen een heel groot trainingsprogramma aanbieden, dat moet gefaseerd.”

Erkende hogeschool

Volgens Demont werkt het in het voordeel van Computrain dat het onderdeel is van NCOI, een van de grootste opleiders van werkend Nederland. Hogeschool NCOI biedt erkende hbo-opleidingen aan en heeft ruim 15.000 studenten per jaar, zowel volledige bacheloropleidingen als korte deeltijdopleidingen. Hbo Business IT en Management bestaat uit 37 opleidingen: 5 volwaardige bachelor opleidingen en 32 korte hbo-programma’s die ook onderdeel zijn van een volledige Bacheloropleiding. “Wij kunnen Blockchain straks waarschijnlijk als eerste hbo-opleiding aanbieden, omdat ik bij een hogeschool aan kan kloppen en een erkend hbo-programma neer kan zetten. We kunnen zelfs masters aanbieden, omdat we op basis van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) erkend zijn door het ministerie van OCW.” NCOI is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste Masteropleider voor werkenden in Nederland met een omvangrijk pakket van officieel geaccrediteerde Masteropleidingen en korte programma’s op Masterniveau.

De Computrain-directeur denkt dat de nieuwe blockchainopleiding zowel iets kan zijn voor werkende IT-professionals als werkloze IT-professionals die goed kunnen programmeren of bijna boventallig verklaarden, zoals Cobol-specialisten. “Die legacysystemen worden natuurlijk alleen maar minder. En daar zitten hele goede brains. Blockchaintechnologie werkt prima voor mensen die goed kunnen programmeren. Ik zie dat als superinteressante opening voor die mensen, maar dan moeten ze wel zelf ook willen investeren in hun verdere ontwikkeling.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in