Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfregie op je werkgeluk? Het omgekeerde functioneringsgesprek

In het post-Covid tijdperk werken we in de ICT vanuit nieuwe werkrelaties waarin we meer zelfsturend, meer zelforganiserend én meer zelfinitiërend opereren. Een nieuw tijdperk waarin het old school functioneringsgesprek - de leidinggevende initieert, beschouwt en regisseert - inmiddels bij het grofvuil kan.
Functioneringsgesprek
© Shutterstock
Shutterstock

Want of je werkgever het nu een “beoordelingsgesprek”, een “tweegesprek”, het “goede gesprek” of een “bilateraal” noemt, maakt niet uit. Uiteindelijk is zo’n gesprek nog immer top-down: de baas, de manager of de leidinggevende beschouwt de kwaliteit van de output van jou als medewerker en geeft daar -naar persoonlijk inzicht(!)- feedback op. Deze feedback brengt over het algemeen niet meer teweeg dan een aangewakkerd rouwproces. Natuurlijk vraagt je gesprekspartner aan het eind nog wel even wat je er zoal zelf van vindt, maar toch. Het blijft in de beleving van jou als ontvanger vooral afstandelijk, taakgericht en werkgericht.

Zelfregie

Passender in de nieuwe werkwereld, in die van de zelfregie van medewerkers, is het omkeren van het klassieke functioneringsgesprek. Het Omgekeerde Functioneringsgesprek is warm en transparant en gaat, in plaats van over taakuitvoering, over jouw persoonlijke en actuele werkbeleving. De mate van het al dan niet ervaren werkgeluk vormt daarbij het vertrekpunt.

Je reflecteert voorafgaand aan het Omgekeerde Functioneringsgesprek op de top 6 motivatiekicks:

  • je mate van autonomie om zelf werkplannen te maken en uit te voeren 
  • je groeimogelijkheden in het werk zelf
  • je actuele werk-privébalans
  • de mate van erkenning en waardering voor door jou verricht werk
  • een toenemende verantwoordelijkheid en 
  • jouw persóónlijke succesbelevingen.

Voorwaardelijk aan het reflectiegesprek is het meetbaar maken van het door jou ervaren werkgeluk. Dat kan door de score van elk motivatie-item uit te zetten op een schaal van 1 tot 10. (1=zeer slecht, 10 is buitengewoon goed). Zo creëer je eenvoudig je persoonlijke werkbelevingsscan, of kortweg: een individueel APK-rapport op gemeten werkgeluk.

Effect van reflectie

Reflectiegesprekken steunen op transparantie en vertrouwen. Daar waar in de pre-coronatijden de feedbackgesprekken gingen over observaties, gaat het bij wederzijdse beschouwing over ervaren beleving en gevoel.

Hoog tijd dus om de uit het pre-coronatijdperk stammende functionerings-, beoordelings-, BILA- en voortgangsgesprekken achter ons te laten. Psychotherapeut Richard Carlson vat de opbrengst van het reflecteren bondig samen: "Reflection is one of the most underused yet powerful tools for success." Dat mag in ieder geval blijken uit het gegeven dat reflectie, volgens meerdere gepubliceerde onderzoeken, significante effecten heeft op het welzijn en de prestaties van medewerkers.

Zo blijkt dat alleen al het reflecteren op de vraag ‘wat heb ik geleerd vandaag’ je leerrendement met gemiddeld 23% doet toenemen. Nog een weetje: alleen al door te reflecteren op de vraag of je gelukkig bent neemt je geluksbeleving al toe. Hoef je verder niets voor te doen, niets meer dan enkel te reflecteren.

Hoe happy

Als werken het grootste deel van je leven in beslag neemt, is het goed de kwaliteit van je werkleven regelmatig onder de loep te nemen. Door middel van reflectie stel je vast hoe happy je nu eigenlijk bent in je baan: in de levensfase waar je nu in zit, in de werk-privé balans zoals je die momenteel ervaart en met de waardering voor je werk zoals je die dagelijks al of niet ervaart.

Het gesprek daarover voer je bottom-up. Jij initieert, geheel passend in tijden van zelfsturing en zelforganisatie. Om op die wijze met je leidinggevende te komen tot een win/win in jullie werkrelatie en in het wéderzijds werkgeluk.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in