Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nederlandse ontwikkelaars in top 3 gelukkigste developers wereldwijd'

Nederlandse ontwikkelaars behoren tot de top 3 van gelukkigste developers wereldwijd. Dat stelt vacatureplatform Honeypot op basis van een enquête onder ruim 4.000 respondenten. Ongeveer 300 van hen kwam uit Nederland. Volgens de enquête heeft het geluk van de Nederlandse ontwikkelaars vooral te maken met de goede werk-privébalans.
Developer
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Maar liefst 80% van de Nederlandse ontwikkelaars zegt in de enquête tevreden of zelfs zeer tevreden te zijn over de eigen carrière. Gemiddeld geven de ontwikkelaars hun werkleven een score van 67 op een schaal van 100, waarmee de ontwikkelaars hier op een gedeelde derde plek komen te staan wat betreft geluk wereldwijd. Ontwikkelaars in Denemarken zijn volgens het onderzoek van Honeypot het gelukkigst, gevolgd door die in Noorwegen. Nederland staat met Oostenrijk, Zwitserland en Finland op de derde plaats.

Werk-privébalans belangrijk

De ontwikkelaars geven in de enquête aan vooral blij te zijn met hun werk-privébalans: 49% is hier tevreden over, tegenover 38% wereldwijd. Volgens Honeypot is dat opvallend, omdat ongeveer de helft van de Nederlandse ontwikkelaars volgens onderzoek van het OECD tussen de 40 en 60 uur per week werkt. "Een verklaring hiervoor ligt waarschijnlijk in de hoge mate van flexibiliteit die developers genieten in het indelen van hun werktijd, en het relatief hoge aantal vrije dagen dat Nederlandse werknemers hebben", legt Laura Schukkink, de Nederlandse country manager van Honeypot, uit. 

Dat de ontwikkelaars hier zo tevreden zijn met hun werk-privébalans, is erg belangrijk. 76% geeft namelijk aan dat dit ook een belangrijke factor is in werkgeluk. Andere belangrijke factoren zijn werkomgeving en bedrijfscultuur (61%), de mogelijkheden om te leren (59%) en de tech stack (27%) waarmee gewerkt wordt. 31% vindt ook het salaris een belangrijke factor, maar slechts 14% geeft aan erg tevreden te zijn over het salaris dat hij of zij ontvangt. 

Vrouwen vaker tevreden

Het onderzoek wijst verder uit dat vrouwelijke ontwikkelaars vaak gelukkiger zijn dan hun mannelijke collega's. Wereldwijd zegt 79% van de vrouwelijke developers tevreden of zeer tevreden te zijn over hun werkleven, tegenover 75% van de mannen. In Nederland liggen die cijfers iets dichter bij elkaar: 81% van de vrouwen is (zeer) tevreden over haar werkleven, onder mannen is dat 80%.

Ook valt op dat ontwikkelaars minder tevreden zijn naarmate ze ouder worden. Wereldwijd geeft 77% van de developers tussen de 18 en 24 jaar oud aan (zeer) tevreden te zijn over zijn werkleven, tegenover 68% van de ontwikkelaars tussen de 45 en 54 jaar oud. En ook deze trend zien we terug in Nederland. Hier zegt 85% van de 18 tot 24-jarigen tevreden te zijn over het werkleven, maar dat neemt geleidelijk af naar 75% onder 45 tot 54-jarigen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in