Overslaan en naar de inhoud gaan

Developers en kenniswerkers maken langere thuiswerkdagen

Het massale thuiswerken vanwege de coronacrisis zorgt ervoor dat werktijd overloopt in privétijd, ten koste van laatstgenoemde. Veel developers en kenniswerkers beginnen hun werkdag eerder, én stoppen later. Dit blijkt uit massaal onderzoek wat data scientists van softwareleverancier Atlassian hebben uitgevoerd door de gebruiksdata van drie van de eigen producten te analyseren. Het gevaar van burnout ligt op de loer, waarschuwt principal data scientist Arik Friedman van Atlassian.
Thuiswerken
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

"We hadden al vermoed dat de werkdag verder overliep in je privétijd, maar we konden het niet bewijzen. Tot nu dan", begint Friedman zijn blogpost naar aanleiding van de uitgevoerde massale data-analyse. Hij besteedt in zijn rol als principal data scientist veel van zijn (werk)tijd aan het kijken naar gebruikersgedrag. "Met gebruiksgegevens van miljoenen mensen wereldwijd binnen handbereik, vroeg ik me af of activiteitspatronen licht konden werpen op veranderingen in onze collectieve werkgewoontes door de overgang naar telewerken."

Oprekken van werktijd

Zijn vraag is bevestigend beantwoord door onderzoek uitgevoerd samen met Atlassian-collega's Pedro Queiroz, Praveen Bysani en Shahin Elliin. De vier data scientists hebben analytics-data geput uit de drie Atlassian-producten Jira, Confluence en BitBucket. "Hoewel er veel werk plaatsvindt 'buiten' deze tools, is de geaggregeerde data afdoende om patronen te kunnen identificeren", stelt Friedman. Jira is een tool voor agile software-ontwikkeling, Confluence is een samenwerkingsplatform voor telewerkende kenniswerkers, en BitBucket is een projectplanner plus omgeving voor code-ontwikkeling, -testing en -uitrol. Jira en BitBucket zijn dus vooral op developers gericht. terwijl Confluence een breder gebruikerspubliek kent.

Uit de geanalyseerde gegevens over gebruik van deze drie tools komen opvallende verschillen naar voren met begin dit jaar, vóór het uitbreken van de coronacrisis in het Westen. Eerst zijn data geaggregeerd van januari en februari, toen werknemers in de regel nog gewoon op kantoor werkten. Die gegevens zijn vervolgens vergeleken met data van april en mei dit jaar, toen de meeste kenniswerkers vanuit huis werkten. Daarbij hebben de data scientists bewust gekeken naar interactie met de gebruikersinterface van de drie Atlassian-tools, om zo activiteit van scripts en systeem-events uit te sluiten. De impact van lockdowns in verschillende landen is in maart al gelijk duidelijk zichtbaar geworden, maar heeft in april duidelijk langere werkdagen opgeleverd.

Eerder beginnen en langer doorgaan:

arbeidstijdverlenging

Werkverdeling over de dag

In sommige landen zijn de verschillen groter dan in andere. Zo is in Zuid-Korea het verschil tussen voor en tijdens coronatijd nauwelijks zichtbaar. De onderzoekers hebben niet alleen gekeken naar de lengte van werkdagen, maar ook naar intensiteit van het verrichte werk. Simpelweg eerder 'inklokken' en later 'uitklokken' duidt immers niet per sé op harder of meer werken. Op het eerste oog lijken er geen dramatische veranderingen aan de orde te zijn. Dat beeld wordt weggevaagd bij inzoomen op de verdeling van werk over de dag. Dan blijkt dat er gemiddeld genomen in de avonduren (en ook de vroege ochtenduren) méér werk wordt verzet dan voorheen.

"De patronen die we hebben waargenomen, geven aan dat de grenzen tussen thuis en werk vervagen", concludeert Friedman. Zowel bedrijven als ook werknemers moeten hun werkgewoontes aanpassen aan de nieuwe wereld waarin we nu werken. Daarbij merkt hij op dat ook mensen zonder thuiszorgtaken (voor bijvoorbeeld kinderen) moeite hebben met het afbakenen van werktijd en privétijd. Het risico van lange werkdagen zonder pauzes ligt op de loer. "We moeten effectievere manieren vinden om 'uit te schakelen' [wat betreft werken en denken aan werk - red.], anders riskeren we burnouts."

Verschuiving van verricht werk:

arbeidsverschuiving

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in