Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrouwen in IT willen flexibele werktijden en een opleidingsbudget

Vrouwen in de techsector vinden flexibele werktijden de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Dat geeft krap 73% van 303 vrouwen in Nederland die werkzaam zijn in de IT aan in een onderzoek van IT-vacaturebank No Fluff Jobs. Ook een vierdaagse werkweek (59%), opleidingsbudget (58%) en werkapparatuur (45%) worden als erg belangrijk gezien.
ThinkPad, Lenovo
© Lenovo
Lenovo

Volgens de meest recente cijfers is nu zo'n 18% van de werkenden in tech vrouw, wat betekent dat steeds meer vrouwen een baan in IT vinden. Volgens het onderzoek van No Fluff Jobs komt een groot deel echter niet via de reguliere route - door na de middelbare school een ICT-studie te volgen en een baan in de tech te bemachtigen - de sector in, maar via een carrièreswitch. Volgens het onderzoek geldt dat voor 42% van alle respondenten. Slechts krap 14% geeft in het onderzoek aan een technische of engineeringopleiding te hebben afgerond.

De belangrijkste reden dat deze vrouwen de IT in zijn gerold, is omdat zij gepassioneerd zijn door de industrie, zo geeft 47% aan. Maar ook de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling blijken een grote aantrekkingskracht (44%) te hebben, net als de flexibiliteit van werktijden (41%). Hogere lonen was voor 31% een belangrijke reden om in de IT te gaan werken.

Goede sfeer ook belangrijk

Die flexibele werktijden worden door een groot deel dus ook als belangrijke arbeidsvoorwaarde aangemerkt, net als een vierdaagse werkweek en opleidingsbudget. Opvallend is dat net geen één op de tien ook menstruatieverlof als belangrijke arbeidsvoorwaarde noemt. "Het zijn er niet veel, maar het is een teken van verandering", concludeert No Fluff Jobs. 

Op het werk zelf zijn de flexibele werktijden echter ondergeschikt aan andere elementen. 73% van de vrouwen vindt vooral een goede sfeer belangrijk en 62% noemt de mogelijkheid om op afstand te werken als belangrijk punt. Flexibele werktijden staat met krap 59% op de derde plaats.

Daarmee wijken vrouwen weinig af van de IT'ers als volledige groep. Uit het salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot onder zo'n 400 IT'ers bleek afgelopen jaar namelijk dat sfeer en collegialiteit het belangrijkste zijn voor de tevredenheid in het werk. 76% noemde daarnaast uitdagende projecten, gevolgd door het salaris (73%) en flexibele werktijden (72%). 

Meer transparantie over salaris

Hoge verdiensten is voor velen overigens niet zo belangrijk: 28% vindt dat belangrijk, waarmee het op de zevende plaats staat. Dat is volgens No Fluff Jobs opvallend, want in andere onderzochte landen schommelt dat rond de 65%. In Nederland vinden de vrouwen kans op groei (55%), interessante projecten (53%) en respect van collega's (47%) echter belangrijker. 

Wel valt op dat 87% van de vrouwen in IT een salarisbereik een belangrijk onderdeel van een vacature vindt. Daarnaast is mogelijk meer transparantie op het gebied van het salaris nodig. 53% van de Nederlandse vrouwen in tech weet namelijk niet hoeveel een man met dezelfde functie en senioriteitsniveau verdient.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in