Overslaan en naar de inhoud gaan

'Vrouwen opmerkelijk vaak op cybercrimefora'

Zo'n 30% tot 40% van de gebruikers van fora voor cybercriminele activiteiten is vrouw, claimt een recent rapport van Trend Micro. En dat terwijl het percentage vrouwen in de IT-beveiligingsindustrie maar moeizaam tot 25% is gekomen.
hacker vrouw
© Shutterstock
Shutterstock

Het aandeel van vrouwen in de IT-beveiligingsindustrie neemt maar traag toe, concludeerde The Register onlangs op basis van een rapport van het International Information System Security Certification Consortium (ISC)2, een organisatie die training en certificering verzorgt van IT-beveiligers. Wereldwijd bestaat nu 25% van deze beroepsgroep uit vrouwen. Daarentegen lijken vrouwen veel meer geïnteresseerd in de 'dark side', suggereert The Register nu op basis van een onderzoek van Trend Micro.

Vrouwen vormen zeker 30% tot 40% van de regelmatige bezoekers van Engelstalige criminele fora zoals Sinister, Cracked, Breached, Hackforums en het onlangs opgeheven Raidforum. Trend Micro keek ook naar Russischtalige fora zoals XSS, Exploit, Vavilon, BHF en WWH-Club. Bij de Russische sites liep het percentage bezoekers dat werd geïdentificeerd met een vrouwelijke schrijfstijl zelfs op tot 42,6%.

Opmerkelijke verschillen

Hoe betrouwbaar de cijfers zijn, valt te bediscussiëren. Leden van die fora lopen niet te koop met wie ze zijn en geven dus ook geen informatie over hun gender of geslacht. Voor het onderzoek is daarom gebruik gemaakt van analysesoftware zoals Semrush en Gender Analyzer V5 van uClassify. De laatste is een machinelearningmodel dat is getraind op het maken van onderscheid tussen teksten die zijn geschreven door mannen en vrouwen.

Volgens Trend Micro is de aandacht van vrouwen voor cybercriminele activiteiten opmerkelijk want als dezelfde hulpmiddelen worden losgelaten op een algemeen ontwikkelaarsforum als Stack Overflow dan wordt slecht 12% geïdentificeerd met een vrouwelijke schrijfstijl.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in