Overslaan en naar de inhoud gaan

Slechts 29% van de IT'ers wil bij huidige werkgever blijven

Slechts 29% van de IT'ers zegt bij zijn huidige werkgever te willen blijven. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van IT-marktonderzoeker Gartner. In Europa ligt het percentage IT'ers dat wil blijven iets hoger, namelijk op ruim 38%.
Werven personeel
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Gartner ondervroeg in het vierde kwartaal van 2021 een totaal van 18.000 werknemers in 40 landen, waaronder 1.755 werknemers in een IT-functie. Uit dat onderzoek blijkt dat zeker IT'ers naar groener gras kijken. In Azië heeft bijvoorbeeld slechts 19,6% de intentie om bij de huidige werkgever te blijven. In Nieuw-Zeeland is dat 23,6% en in Latijns-Amerika 26,9%. In Europa hebben de meeste IT'ers de intentie om te blijven waar ze nu zitten, maar ook daar gaat het om nog geen vier op de tien.

Wel zijn er grote verschillen zichtbaar tussen verschillende groepen IT'ers. Zo zegt krap 20% van de IT'ers tussen de 18 en 29 jaar dat ze waarschijnlijk bij hun huidige werkgever blijven, tegenover maar liefst 48% van de groep tussen de 50 en 70 jaar.

Flexibel werk is belangrijk

Werkgevers die hun IT'ers aan boord willen houden, moeten vooral inspelen op flexibiliteit en mensgericht werkbeleid, blijkt uit het onderzoek van Gartner. Een goed voorbeeld is de terugkeer naar kantoor, signaleert Graham Waller, vice-president en analist bij Gartner. "We hebben gehoord over IT-organisaties die een terug-naar-kantoor-beleid implementeren, maar met massale opzeggingen te maken krijgen en op dat beleid moeten terugkomen." De schaarse en kostbare IT-werknemers nemen dus en masse ontslag - of dreigen daarmee - vanwege de verplichte terugkeer naar kantoor waar sommige werkgevers op aansturen.

"CIO's moeten misschien pleiten voor meer flexibiliteit in het IT-werk dan in de rest van de organisatie", adviseert Waller. Immers, IT-werknemers zijn meer geneigd om te vertrekken bij hun werkgever, terwijl er meer vraag naar hen is én ze beter zijn in op afstand werken dan de meeste andere werknemers, legt de analist uit.

De analisten van Gartner adviseren CIO's verder om een datagedreven aanpak in te zetten om uit te zoeken welke werknemers het meest waarschijnlijk willen vertrekken en welke het meest waardevol zijn. Voor díe mensen moet dan op maat gemaakt hybride werkbeleid opgesteld worden, zodat de werknemers betrokken en productief blijven. Daarbij moet vooral goed gekeken worden naar nieuwe concepten als een vierdaagse werkweek, een hybride werkomgeving en het aantal vergaderingen. 

Kennisontwikkeling, uitdaging en sfeer

Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot onder ruim 700 Nederlandse ICT'ers blijkt bovendien dat IT-werknemers veel waarde hechten aan uitdagende projecten, de sfeer en collegialiteit. Respectievelijk 76% en 87% van de respondenten gaf in het onderzoek aan dit belangrijk te vinden voor de tevredenheid in hun werk. Het salaris staat met 73% op de derde plek.

Bovendien vertelden experts eerder aan AG Connect dat het bieden van een zekere mate van autonomie, opties voor kennisontwikkeling en het betrekken van ICT'ers bij de organisatie belangrijke middelen zijn om werknemers aan boord te houden. "Je wilt dat de werknemer het gevoel heeft dat hij of zij wat te zeggen heeft, kan meehelpen en kan bijsturen waar nodig, en niet alleen moet doen wat hem verteld wordt. Als je dat als leidinggevende mogelijk maakt, bouw je ook vertrouwen op, wat voor tevreden werknemers erg belangrijk is", verklaarde hoogleraar Organisatie en HRM Jaap Paauwe van de Tilburg University bijvoorbeeld. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in