Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw meer werklozen in de IT

Fiches met afbeeldingen van personeel erop. Op één fiche staat een kruis door het personeel.
Shutterstock

De stijgende lijn in de WW-uitkeringen voor IT'ers blijft doorzetten. In juli liepen 3.695 WW-uitkeringen voor IT'ers, 2,9% meer dan in juni. Hoewel dit nog altijd neerkomt op minder dan 0,7% van alle IT'ers in Nederland, is er sinds begin dit jaar al sprake van een stijgende lijn in het aantal WW-uitkeringen voor deze beroepsgroep.

De meeste WW-uitkeringen zijn nog altijd voor mannelijke IT'ers (85%) tussen de 27 en 50 jaar oud (55,5%) met een hbo-achtergrond (23%), aldus nieuwe cijfers van het UWV. Krap 37% van de uitkeringen is nu voor IT'ers ouder dan 50 jaar en net geen 20% is voor IT'ers met een mbo-achtergrond. Slechts 11% is voor wo-geschoolde IT'ers. 

Opvallend is wel dat de instroom in de WW weer wat is afgenomen ten opzichte van een maand eerder. In totaal weden 467 nieuwe uitkeringen toegewezen aan IT'ers, 10,7% minder dan in juni. De uitstroom nam echter ook af, met 8,9%. 

Vraag blijft hoog

Tussen 2018 en 2023 nam het aantal WW'ers met een ICT-beroep juist met 64% af, constateerde het UWV vorige week. Dat er sinds begin dit jaar toch weer sprake is van een kleine groei, is volgens het UWV deels te verklaren door de afkoelende economie, "die gepaard gaat met een toenemend aantal faillissementen". Volgens de organisatie zitten ICT'ers nu gemiddeld wel korter in de WW dan voorgaande jaren. 

Ondertussen blijft de vraag naar ICT'ers wel enorm hoog, ziet het UWV. Zo is de verwachting dat het aantal ICT-banen dit jaar met 1,1% toeneemt en in 2024 met 3%. Dat maakt de ICT de sterkst groeiende beroepsgroep. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in