Overslaan en naar de inhoud gaan

Salaris vrouwelijke developers in Nederland 8,3% lager dan dat van mannen

De loonkloof tussen mannen en vrouwen speelt ook nog steeds onder Nederlandse softwareontwikkelaars. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van recruitmentplatform Honeypot. Vrouwelijke developers in Nederland verdienen nu gemiddeld 57.400 euro bruto per jaar, terwijl mannen 62.4000 euro verdienen.
Loonkloof
© Shutterstock
Shutterstock

Opvallend is dat die loonkloof in de afgelopen twee jaar ook enorm is gestegen, aldus het recruitmentplatform. Twee jaar geleden was er nog sprake van een loonkloof van 6%, nu is dat 8,3%.

Tegelijkertijd ziet Honeypot dat vrouwen ook lagere salarisverwachtingen hebben. Vrouwelijke developers verwachten een salaris van 57.800 bruto per jaar, terwijl mannen een salaris van 63.000 euro bruto per jaar verwachten. "Dit kan betekenen dat vrouwen systematisch om minder vragen en/of dat bedrijven niet genoeg doen om deze discrepantie te corrigeren."

De loonkloof lijkt wel kleiner dan die op de gehele Nederlandse arbeidsmarkt is. In 2021 was het gemiddelde jaarloon (inclusief bijzondere beloningen) van vrouwen 36% lager dan dat van mannen, aldus het CBS vorig jaar. Twee derde van dat verschil kan verklaard worden doordat vrouwen minder uren werken. het bruto-uurloon van vrouwen is echter ook lager dan dat van mannen, namelijk 13% lager. 

Salarissen flink gestegen

De salarissen van Nederlands softwareontwikkelaars als groep zijn dit jaar wel flink gestegen. Gemiddeld groeide het salaris met 2,4% en werd ontwikkelaars een salaris van bijna 63.000 euro per jaar aangeboden. Sinds 2018 is het salaris voor Nederlandse developers zelfs met 12% gestegen. 

Wel valt op dat gespecialiseerde ontwikkelaars veel meer verdienen dan de allround fullstack ontwikkelaars. Waar een backend-ontwikkelaar gemiddeld 63.700 euro per jaar verdient en een frontend-ontwikkelaar 63.500 euro per jaar, verdient een fullstacker 'slechts' 53.700 euro bruto per jaar. 

Het hoogste salaris is echter voor tech-leiders, die rond de 87.500 euro per jaar verdienen, 4,3% meer dan waar ze zelf om vragen. DevOps engineers verdienen juist 8% minder dan waar ze om vragen, wat volgens Honeypot kan betekenen dat de rol nog niet zo populair is in de Nederlandse markt.

Meer ervaring, meer geld

Verder maakt ook het aantal jaar ervaring uit voor het salaris. Gemiddeld stijgt het salaris 30% als je van junior naar senior doorgroeit. De grootste sprong wordt gemaakt als een junior doorgroeit naar mid-level ontwikkelaar.

Bij backend-ontwikkelaars stijgt het salaris zelfs van 52.100 euro per jaar als junior (0-2 jaar ervaring) naar 70.500 euro per jaar als de developer meer dan negen jaar ervaring heeft. Daarmee verdienen zij het meeste geld. Maar deze rol lijkt ook het meest in trek: 41% van alle uitnodigingen voor sollicitatiegesprekken worden naar deze ontwikkelaars verstuurd. Verder zien fullstackers hun beloning groeien van 46.000 euro naar 59.800 euro per jaar.

Wel valt op dat de stijging in het salaris bij frontenders - aan wie 36% van alle sollicitatie-uitnodigingen verstuurd wordt - op een gegeven moment stokt. Het salaris groeit gestaag tot zij zeven tot acht jaar ervaring hebben, van 44.900 euro naar 68.900 euro per jaar. Maar frontend-ontwikkelaars met meer dan negen jaar ervaring verdienen juist iets minder, namelijk 68.400 euro bruto per jaar. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in