Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse IT'ers geheadhunt door Estland

IT-talenten in Nederland worden actief benaderd door Estland. Het tech-gedreven land is een recruitmentcampagne begonnen waarbij het bewust IT'ers in het buitenland werft. Ook Nederland staat op de hitlist van de Career Hunt, waar twaalf grote bedrijven aan meewerken. Deze internationale spelers lopen uiteen van een bank, een datasciencebedrijf en een cloudcommunicatie-aanbieder, tot een softwaredeveloper voor e-overheid en het door Microsoft overgenomen Skype.
Now hiring
© CC BY-2.0 - Flickr
CC BY-2.0 - Flickr

Estland profileert zich als tech-hub van Europa en is dringend op zoek naar getalenteerde IT-specialisten. Het Baltische land slaat hiervoor de handen ineens met IT-gedreven bedrijven die internationaal opereren. De wervingscampagne Career Hunt lokt IT'ers met de belofte van werk, maar ook extraatjes zoals een geheel verzorgde vijfdaagse trip naar Estland om het land en de potentiële werkgevers te leren kennen.

Werk- en snoepreis

Geïnteresseerden moeten zich vóór 23 september aanmelden om kans te maken op de all-inclusive carrièrereis naar hoofdstad Tallinn. Alleen de top twintig van geselecteerde kandidaten mogen mee op deze tech-tour. De wervingsreis omvat gratis toegang tot lokale tech-evenementen, een bezoek aan het Cyber Defence Centrum van NATO, en ontmoetingen met Estse waardevolle start-ups (zogeheten unicorns). Daarnaast lokt Estland met ambachtelijk gebrouwen (craft) bier, de internationale robotcompetitie Robotex, en de "ware Nordische sauna-ervaring".

Dit headhunten van IT-talent wordt gefinancierd door het nationale programma Work in Estonia, plus de twaalf meewerkende bedrijven. Dit zijn Axinom, Skype (van Microsoft), Taxify, Global Gaming Group, Proekspert, Topia, Veriff, Nortal, Helmes, Swedbank, Finestmedia en Twilio. Zij zoeken ervaren 'buitenstaanders' om te werken aan interessante IT-projecten. Verhuizing naar Estland is hierbij ook een van de vereisten.

Werkgeversinspanning

Selectie en voorgesprekken worden verzorgd door het internationale wervingsbedrijf Jobbatical. “Alleen adverteren voor vacatures is niet meer genoeg", stelt CEO Karoli Hindriks van Jobbatical in de Nederlandse aankondiging van de Career Hunt. "Mensen zijn veel mobieler dan vroeger, en om als werkgever geschikte kandidaten te werven moet je meer doen.” Zij benadrukt dat het tekort aan IT'ers een van de grootste belemmeringen is voor de technologiesector.

In het persbericht verwijst Hindriks naar het wereldwijd uitgevoerde Talent Shortage Survey van ManpowerGroup. Daaruit blijkt dat het huidige tekort aan arbeidskrachten nijpender is dan in de afgelopen twaalf jaar. "Maar liefst 45% van de ondervraagde werkgevers gaf aan moeite te ervaren met het vinden van werknemers met de benodige vaardigheden", haalt Jobbatical aan uit het Manpower-onderzoek.

IT'ers wereldwijd gewild

Hierbij noemt Jobbatical 39.000 werkgevers als respondenten in 43 landen, hoewel Manpower in de 2018-editie van zijn onderzoek 42.000 'hiring managers' heeft bevraagd. Terwijl deze survey de algemene arbeidsmarkt betreft, worden ook technische beroepen apart belicht. Mensen met specifieke technische vaardigheden, waaronder naast ingenieurs ook IT'ers, zijn het meest gevraagd. In Nederland is dit, net als in Estland, niet anders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in