Overslaan en naar de inhoud gaan

Jonge technische vrouwen kiezen vaak voor baan als developer

Vrouwen tussen de 15 en 35 jaar met een afgeronde technische opleiding kiezen het vaakst voor een baan als ingenieur, software- en applicatieontwikkelaar of technicus bouwkunde en natuur. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

Vrouwelijke developer
Shutterstock.com

Nederland telde vorig jaar 609.000 jonge mensen - van tussen de 15 en 35 jaar - met een afgeronde technische opleiding. Het merendeel van hen is man: 484.000 mannen tegenover 125.000 vrouwen, aldus het CBS. Mannen kiezen bovendien vaker voor een baan in een technisch beroep. 43% van de werkende vrouwelijke technici werkte vorig jaar in een technisch beroep, terwijl dat 65% is onder de mannen. 

Beide groepen hebben wel vergelijkbare voorkeuren als het gaat om in welk technisch beroep ze gaan werken. Zowel jonge mannen als vrouwen werken met name als ingenieur en als software- en applicatieontwikkelaar. Bij jonge vrouwen komen ingenieurs vaker voor (22%), jonge mannen worden vaker developer (22%). 

Opvallend is dat andere IT-banen onder technische jonge vrouwen veel minder populair zijn. Slechts 1,7% van deze groep kiest voor een baan als databank- en netwerkspecialist. En banen in gebruikersondersteuning ICT staan helemaal niet in de top 10 van jonge vrouwen. Dat terwijl respectievelijk 4,2% en 3,3% van de jonge technische mannen voor een dergelijk beroep kiest. 

Verschil al zichtbaar in onderwijs

Hoewel het CBS geen oorzaken noemt van deze verschillen, wijst de organisatie er wel op dat het verschil tussen jonge vrouwen en mannen in de keuze voor techniek al in het voortgezet onderwijs terug is te zien. Jongens behalen namelijk vaker dan meisjes een havo- of vwo-diploma met een technisch profiel.

Wel nemen de verschillen wat af, met name omdat jongens in verhouding minder vaak voor een technisch profiel kiezen. Zij kiezen steeds vaker voor een economisch profiel. 

gediplomeerden met technisch profiel
Bron: CBS
©

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in