Overslaan en naar de inhoud gaan

'ICT-werk ontkomt niet aan AI'

“Vooral in de accountancy, industrie, klantbeheer en het secretariaat worden banen waarschijnlijk ‘overgenomen’ door machines", stelt directeur Joost Fortuin van wervingsbedrijf PageGroup. "Maar het aantal banen in bijvoorbeeld data-analyse, softwareapplicaties en online verkoop neemt in eerste instantie juist toe." Toch is bredere impact volgens hem onvermijdelijk.
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De opkomst van de robots en Fortuins duiding daarvan is één van de zes trends die de recruitment- en wervingsfirma signaleerd voor de werkplek van morgen. "Het is onvermijdelijk dat robots en AI een groot aantal van de meer datagedreven en repetitieve taken op zich zullen nemen. Ook dit betekent weer dat we om inkomsten te genereren, voortdurend bij moeten blijven leren." In het trendsbericht geeft het bedrijf Michael Page aan dat toenemende robotisering volgens experts grote sociaaleconomische veranderingen zullen brengen. De tot op heden meegemaakte technische veranderingen zullen in vergelijking daarmee verbleken, aldus de firma.

Niet iedereen werkeloos

Hoewel laaggeschoolde banen als eerste door de automatisering worden geraakt, zullen - dankzij de snelle ontwikkelingen op het vlak van AI - ook werknemers in andere sectoren met robotisering te maken krijgen. Fortuin spreekt de notie tegen dat mensen daardoor dan allemaal werkeloos thuis zullen zitten, omdat robots de banen hebben overgenomen.

Wel is het volgens hem zo dat werknemers de komende decennia meer vrije tijd krijgen en moeten leren om daar mee om te gaan. "En misschien is ook dat een goede zaak: we hebben de afgelopen 50 jaar veel opgebouwd en daar mogen we ook wel eens van gaan genieten. Het kan ertoe leiden dat ons werk steeds inhoudelijker wordt en dat we allerlei verschillende dingen in ons leven kunnen doen. Zo kun je bijvoorbeeld ‘professionele vermoeidheid’ op je vijftigste voorkomen en kunnen we allemaal wat meer gaan genieten en een voller leven leiden."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in