Overslaan en naar de inhoud gaan

Berenschot: Robotisering verrast bedrijven

Automatisering en robotisering hebben onvoldoende de aandacht van HR-afdelingen. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot onder negenhonderd HR-professionals. Van de vijfentwintig thema’s komt Robotisering slechts op de 21e plaats van de HR-prioriteitenlijst van de betreffende organisaties.
robots lopende band fabriekshal
© Shutterstock
Shutterstock

Hoewel automatisering en robotisering verstrekkende gevolgen voor de werkprocessen kunnen hebben, heeft slechts 18 procent van de ondervraagden helder wat de robotisering voor zijn organisatie zal betekenen. Voor de overige tachtig procent is de impact van robotisering niet of onvoldoende duidelijk. 

Door robotisering en automatisering veranderen werkprocessen en komen banen te vervallen, maar ontstaan er ook juist weer nieuwe functies. In totaal merkt 90 procent van de ondervraagde HR-professionals uit verschillende sectoren de gevolgen van robotisering binnen zijn organisatie.

Zo leidt robotisering in 41 procent van de gevallen direct tot het verdwijnen van functies. Bijna driekwart van de functies verandert inhoudelijk en een derde van de ondervraagden geeft aan dat binnen de organisatie ook weer nieuwe functies ontstaan door de technologische veranderingen. 

Tweestrijd

Concluderend uit de resultaten van het onderzoek, lijken HR-afdelingen vaak in een tweestrijd te belanden van het wel onderkennen van de impact van de robotisering, maar het niet (kunnen) geven van prioriteit. 

Hans van der Spek van Berenschot noemt ook de ondersteuning vanuit de organisatie als heikel punt voor HR-professionals. “Uit onze salarisonderzoeken blijkt dat ook medewerkers zich terdege bewust zijn van de impact van verdergaande digitalisering en robotisering. Zij maken zich zorgen over kunnen bijblijven qua kennis en kunde. Tegelijkertijd zijn ze teleurgesteld over de geringe ondersteuning die ze vanuit de organisatie krijgen qua advies en faciliteiten.”

Industrie uitzondering op regel 

De mate van onderkenning van de gevolgen van robotisering is wel verschillend per sector. Zo is de sector Industrie en Nijverheid een uitzondering op de hiervoor genoemde regel, binnen de sector is sprake van groeiende prioriteitstelling onder HR-afdelingen als het over de gevolgen van robotisering en automatisering voor de onderneming gaat. Binnen de sector stijgt het thema in 2019 naar een 12e plaats, terwijl het thema bij de overige sectoren dus rond de 21e plaats blijft steken. 
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in