Overslaan en naar de inhoud gaan

Commissie Digitale Zaken heeft nieuwe voorzitter

Roelien Kamminga (VVD) volgt SP-parlementariër Renske Leijten op als voorzitter van de commissie Digitale Zaken in de Tweede Kamer.
Roelien Kamminga
© VVD
VVD

De 35 leden van de commissie hebben uit hun midden een nieuwe voorzitter gekozen. Hoewel de commissie pas kort bestaat, was wel al uit de communicatie rond de invulling van de commissie duidelijk dat deze opnieuw zou worden samengesteld na de kabinetsformatie.

Roelien Kamminga heeft geen achtergrond waarin digitalisering een grote rol speelt. Ze geeft op haar profiel wel aan dat ze graag dicht bij de mensen wil staan en iets voor hen wil betekenen. Vooral de impact van beleid heeft haar interesse, waarbij veiligheid, vrijheid en gelijkwaardigheid voor haar een belangrijke rol innemen. Ze is sinds de verkiezingen vorig jaar lid van de Tweede Kamer en zit nog in 16 andere commissies van de Tweede Kamer.

De commissie Digitale Zaken bestaat sinds eind april vorig jaar en is voortgekomen uit de tijdelijke commissie Digitale Toekomst. Die adviseerde in mei 2020 onder leiding van toenmalig GroenLinks-kamerlid Kathalijne Buitenweg om in zo'n commissie extra aandacht te geven aan de maatschappelijke impact van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), algoritmen en Big Data. Dat is niet alleen belangrijk voor ontwikkelingen in de werkgelegenheid en de publieke veiligheid, maar ook vanwege de gevolgen voor de democratische processen en privacy.

Het is de bedoeling dat de leden van de commissie deskundigheid ontwikkelen op deze aandachtsgebieden en waar nodig kunnen aansluiten bij vergaderingen van andere commissies om kennis te delen waar het gaat om raakvlakken met digitale ontwikkelingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in