Management

IT beheer
tweede kamer

Kamercommissie Digitale Zaken met 35 leden vandaag van start

Ook kleinere partijen aanwezig in commissie.

© Tweede Kamer
22 april 2021

Ook kleinere partijen aanwezig in commissie.

De nieuwe vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken is vandaag in de Tweede Kamer van start gegaan. In totaal nemen maar liefst 35 Kamerleden plaats in de commissie, die werd opgericht na een aanbeveling van de tijdelijke commissie Digitale Toekomst. Renske Leijten van de SP is aangesteld als voorzitter. 

Nadat bekende 'techwaakhonden' in de Tweede Kamer zoals Kees Verhoeven, Jan Middendorp en Kathalijne Buitenweg aangaven ermee te stoppen, ontstonden er de nodige zorgen over de aanwezige kennis op terrein van tech en IT in de nieuwe Tweede Kamer. Een vaste commissie moet daar een oplossing voor gaan bieden. Met 35 leden, waaronder ook leden van kleinere partijen zoals Bij1 en BBB, is de bezetting flink. De commissie is vandaag begonnen, zo meldt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski aan NOS.

Verbinding en overzicht

Bij de beschrijving van de commissie op de website van de Tweede Kamer valt te lezen dat het doel van de commissie is om een overzicht te creëren en voor verbinding te zorgen in behandeling van digitale dossiers op de diverse beleidsterreinen. Ook wil de commissie de regie nemen op een aantal overstijgende thema’s die zich breed in de samenleving manifesteren en die diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van mensen.

"Digitalisering verandert onze samenleving radicaal. Nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, algoritmen, Big Data, robotica, kwantumcomputers, Internet of Things en de cloud hebben grote gevolgen, zeker in samenhang met elkaar. Deze ontwikkelingen gaan snel en hebben invloed op onder meer de werkgelegenheid, onze veiligheid, de democratie, onze privacy, de verhouding tussen burgers onderling, en tussen burgers en de overheid. De vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken (DiZa) richt zich op de veelheid van ontwikkelingen die zich aandienen."

Oud-Kamerlid Chris van Dam gaf tijdens de verkiezingscampagnes tegenover AG Connect aan dat er in zijn ogen veel mis ging wat betreft de behandeling van digitale onderwerpen in de Tweede Kamer. “In de commissie Justitie en Veiligheid zag ik dat iedereen maar wat deed. Het toppunt vond ik een brief over Artificial Intelligence die vanuit het kabinet naar maar liefst drie verschillende commissies werd gestuurd. Die werd dus door drie commissies met drie verschillende bewindspersonen behandeld. Uiteindelijk werd alles - bij wijze van spreken - met touwtjes bij elkaar gebonden om er nog wat van te maken. Dat kan gewoon niet meer."

'Verstand van ICT moet in 'de haarvaten zitten'

Oud-Kamerlid Arda Gerkens reageerde tegenover AG Connect eerder op de oproep voor de vaste commissie. Deze commissie moet volgens haar goed ingericht worden, met genoeg ambtelijke ondersteuning. “De uitvoerbaarheid van ICT-projecten wordt nu te weinig behandeld. Kijk naar grote thema’s zoals de omgevingswet, de IPv6-problematiek, standaarden voor beveiliging. Het verstand van ICT moet bij Kamerleden in de haarvaten zitten, of er moet genoeg ondersteuning zijn voor Kamerleden.”

1
Reacties
ard 26 april 2021 12:11

deze commissie is te groot, en zal dus niet optimaal kunnen werken. Jammer.
vlgs mij zijn er geen 35 kamerleden met kennis van zaken op IT gebied en dus zal het IT-gehalte van de besluiten nauwelijks beter kunnen worden dan het gestumper van de 2eKamer tot nu toe.
<> een commissie dient niet groter dan max 15 te zijn, beter nog 8-9 leden, met de nodige ondersteuning.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.