Management

Carriere
Chris van Dam

Waarom laatste ‘IT-Kamerlid’ Chris van Dam (nr. 47) vertrouwt op een terugkeer

'Ik ga méér domme vragen stellen'

Chris van Dam © CDA,  CDA
9 maart 2021

De meeste 'IT-politici' uit de Tweede Kamer zullen al bezig zijn met een afscheid, maar dat geldt niet voor Chris van Dam. Hij bungelt ergens onderaan de kandidatenlijst van het CDA, maar vertrouwt volledig op een terugkeer. “En anders gaat deze jongen strijdend ten onder."

Als Tweede Kamerlid onderscheidde Chris van Dam (57) zich de afgelopen jaren op dossiers als ICT bij de politie, de kinderopvangtoeslagenaffaire en als lid van de commissie digitale toekomst. Tot zijn eigen verbazing kreeg hij op de kandidatenlijst een lage notering. AG Connect sprak met hem over zijn plan: terugkeren in de Kamer op basis van voorkeursstemmen.

U zit momenteel middenin de campagnetijd. Hoe gaat het?

“Goed. Ik werk me te pletter. Ik ben helemaal volgepland. Het is een nogal drukke tijd, maar ik haal er voldoening uit.”

Waarom wilt u eigenlijk zo graag weer de Tweede Kamer in?

Ik ben gewoon nog niet klaar. Dat heeft meerdere redenen. Veel collega-Kamerleden met kennis van digitalisering zie ik nu verdwijnen en dat roept bij mij een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel op. Daarnaast ben ik me door de kinderopvangtoeslagenaffaire gaan realiseren dat de bestuursrechter meer zou moeten toetsen dan nu gebeurt. Dat onderwerp gaat alle burgers aan, want dat gaat niet alleen over toeslagen maar ook over bouwbesluiten en ambtenaren die gedoe hebben met hun baas. Ik heb dus een missie.”

AG Connect constateerde enkele weken geleden een grote leegloop aan IT-kennis uit de Kamer. Maakt u zich ook zorgen hierover?

 “Ik zat vorige week in het digitaliseringsdebat aan tafel met alleen maar mensen zonder positie in de Kamer. Alle mensen met kennis van de dossiers verdwijnen. Dat is voor mij zeker een beweegreden om terug te willen keren. In de politiek slaat iedereen zichzelf op de borst, maar ik durf te zeggen dat er specifiek vier mensen zijn die ervoor gezorgd hebben dat de commissie Digitale Toekomst in het leven is geroepen. Dat zijn Jan Middendorp, Kathalijne Buitenweg, Kees Verhoeven en ik. Het is wel echt pijnlijk als we allemaal zouden vertrekken. We moeten het onderwerp digitalisering verder brengen en dat kan ook. Het is dus mooi dat we toch de komst van de vaste commissie hebben kunnen regelen.”

U leverde goed werk bij IT-dossiers. Wopke Hoekstra noemde u onlangs ‘een ongelooflijk goed Kamerlid’. Verwijt u uw partij iets over die plek?  

“Op de avond dat ik het nummer hoorde dacht ik: (cynisch) ‘Nou jongens, bedankt he!’. Maar daarna heb ik dat gevoel helemaal niet meer gehad. Niet iedereen kan voorin de bus zitten. We zitten allemaal in dezelfde bus en op de plek van de chauffeur is zelfs maar één stoeltje. Daar zit Wopke Hoekstra. Eerlijk gezegd ervaar ik zelfs veel steun. Ik werd bijvoorbeeld gevraagd om de opening van ons verkiezingscongres te verzorgen. Dat hadden ze ook niet kunnen doen. Zo ervaar ik op allerlei plekken support en ik weet dat veel mensen denken: het was handiger geweest als we jou wat hoger hadden geplaatst. Het is voor mij dus geen punt meer.”

Hoe komt eigenlijk dat u zich zo bekommert om IT-dossiers? Is die taak u toebedeeld, of is het uit eigen initiatief?

“Uit eigen initiatief. Ik nam deel aan de commissie Justitie en Veiligheid waar we onder meer de AVG behandelden. Tijdens mijn fractieoverleg hoorde ik welke andere IT-onderwerpen er in andere commissies voorbijkwamen. Ik dacht toen: we hebben als partij nu helemaal geen visie op dit onderwerp. We doen maar wat! Met het Wetenschappelijk instituut voor het CDA heb ik toen een visie geschreven op technologie en digitalisering, waarbij mens zijn en blijven in de digitale samenleving centraal staat. Omzien naar elkaar is belangrijk en dat moet ook in de digitale samenleving blijven bestaan. Iemand die als kind een fout heeft gemaakt moet daar bijvoorbeeld niet voor eeuwig via internet mee achtervolgd worden. Dat vind ik essentieel.”

Er wordt veel geklaagd over de kennis van digitalisering in de Tweede Kamer. Wat kan er beter?

“In de commissie Justitie en Veiligheid zag ik dat iedereen maar wat deed. Het toppunt vond ik een brief over Artificial Intelligence die vanuit het kabinet naar maar liefst drie verschillende commissies werd gestuurd. Die werd dus door drie commissies met drie verschillende bewindspersonen behandeld. Uiteindelijk werd alles - bij wijze van spreken - met touwtjes bij elkaar gebonden om er nog wat van te maken. Dat kan gewoon niet meer. Er is één commissie nodig die de algemene thema’s rondom digitalisering gaat behandelen.”

U schreef laatst in een opinie dat IT’ers met dedain constateren dat Kamerleden er niets van snappen. Maar is dat ook niet een beetje waar? 

“Ik ben zelf geen IT-whizzkid. Ik ben een politieman en oud-officier van Justitie. Ik weet zelf net zo weinig van IT als de gemiddelde Nederlander. En ja: ik vind dat we dit onderwerp ook niet per se aan deskundigen moeten overlaten die ons uitleggen hoe de diepe krochten van een algoritme werken. Het gaat er vooral om dat we publiek toezicht op de werking van algoritmen en de betekenis ervan vergroten.”   

Dan is het toch juist belangrijk om ‘whizzkids’ te aan boord te hebben? Bent u niet bang dat het ten koste gaat van de diepgang?

Nee. Je moet deskundigen aan boord hebben, maar ik vind ook dat je domme vragen moet kunnen stellen. Ik heb me zelfs voorgenomen om méér domme vragen te stellen de komende tijd. Laat de IT-wereld me maar uitlachen. Het is nodig om mensen zich bewust te laten worden van het collectieve belang van IT-onderwerpen. Zodat we begrijpen wat er gebeurt en wáár het over gaat.”

Toch kan een leegloop aan ervaren politici op IT-dossiers nooit goed zijn. In hoeverre bent u bezorgd?
  

“Ik denk wel dat er een vloer gelegd is met de commissie Digitale Toekomst. Die krijgt een aparte staf. Zo kun je echt mensen aannemen met kennis en continuïteit inbouwen. In Amerika is er al langer een ICT-bureau binnen de senaat. Ik denk nu: het was leuk als mijn collega’s waren doorgegaan, maar soms gaat het nu eenmaal zo. De politiek is een draaideur die soms te snel en soms te langzaam werkt. Ik vertrouw erop dat de nieuwe Kamerleden op deze dossiers langer blijven en goede impulsen gaan geven.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!