Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamercommissie Digitale Zaken met 35 leden vandaag van start

De nieuwe vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken is vandaag in de Tweede Kamer van start gegaan. In totaal nemen maar liefst 35 Kamerleden plaats in de commissie, die werd opgericht na een aanbeveling van de tijdelijke commissie Digitale Toekomst. Renske Leijten van de SP is aangesteld als voorzitter.
Tweede Kamer, vergadering
© Tweede Kamer
Tweede Kamer

Nadat bekende 'techwaakhonden' in de Tweede Kamer zoals Kees Verhoeven, Jan Middendorp en Kathalijne Buitenweg aangaven ermee te stoppen, ontstonden er de nodige zorgen over de aanwezige kennis op terrein van tech en IT in de nieuwe Tweede Kamer. Een vaste commissie moet daar een oplossing voor gaan bieden. Met 35 leden, waaronder ook leden van kleinere partijen zoals Bij1 en BBB, is de bezetting flink. De commissie is vandaag begonnen, zo meldt VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski aan NOS.

Verbinding en overzicht

Bij de beschrijving van de commissie op de website van de Tweede Kamer valt te lezen dat het doel van de commissie is om een overzicht te creëren en voor verbinding te zorgen in behandeling van digitale dossiers op de diverse beleidsterreinen. Ook wil de commissie de regie nemen op een aantal overstijgende thema’s die zich breed in de samenleving manifesteren en die diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van mensen.

"Digitalisering verandert onze samenleving radicaal. Nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, algoritmen, Big Data, robotica, kwantumcomputers, Internet of Things en de cloud hebben grote gevolgen, zeker in samenhang met elkaar. Deze ontwikkelingen gaan snel en hebben invloed op onder meer de werkgelegenheid, onze veiligheid, de democratie, onze privacy, de verhouding tussen burgers onderling, en tussen burgers en de overheid. De vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken (DiZa) richt zich op de veelheid van ontwikkelingen die zich aandienen."

Oud-Kamerlid Chris van Dam gaf tijdens de verkiezingscampagnes tegenover AG Connect aan dat er in zijn ogen veel mis ging wat betreft de behandeling van digitale onderwerpen in de Tweede Kamer. “In de commissie Justitie en Veiligheid zag ik dat iedereen maar wat deed. Het toppunt vond ik een brief over Artificial Intelligence die vanuit het kabinet naar maar liefst drie verschillende commissies werd gestuurd. Die werd dus door drie commissies met drie verschillende bewindspersonen behandeld. Uiteindelijk werd alles - bij wijze van spreken - met touwtjes bij elkaar gebonden om er nog wat van te maken. Dat kan gewoon niet meer."

'Verstand van ICT moet in 'de haarvaten zitten'

Oud-Kamerlid Arda Gerkens reageerde tegenover AG Connect eerder op de oproep voor de vaste commissie. Deze commissie moet volgens haar goed ingericht worden, met genoeg ambtelijke ondersteuning. “De uitvoerbaarheid van ICT-projecten wordt nu te weinig behandeld. Kijk naar grote thema’s zoals de omgevingswet, de IPv6-problematiek, standaarden voor beveiliging. Het verstand van ICT moet bij Kamerleden in de haarvaten zitten, of er moet genoeg ondersteuning zijn voor Kamerleden.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in