Overslaan en naar de inhoud gaan

Blue Monday kun je Ctrl Alt Deleten

Vandaag moeten we even stil staan bij Cliff Arnall. Jaren geleden bedacht hij – naar eigen zeggen – een wetenschappelijke formule waaruit blijkt dat vandaag de meest verschrikkelijke dag van het jaar is. In zijn ingewikkelde vergelijking hield hij onder meer rekening met het weer, de relatie tussen schulden en je maandsalaris, je goede voornemens, het aantal dagen na Kerst en de tijd tot je eerste vakantie.
wanhoop
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Hij kreeg bakken vol kritiek over zich heen. De wetenschappelijke basis voor zijn conclusie ontbreekt. Blue Monday is vooral een pr-stunt. Maar ondertussen voel jij je misschien toch treurig, neerslachtig, weemoedig of doodongelukkig vandaag.

De behoefte om grip op gevoel te krijgen is echter wel een trend in onze wereld. Het afgelopen jaar sprak ik met Mo Gawdat, wetenschapper en chief business officer van Google’s experimentele afdeling en schrijver Tony Crabbe, die voor zijn boeken Busy en Nooit meer te druk onderzoek deed bij onder meer Microsoft.

Bij Gawdat moet je niet aankomen met spirituele praat, maar hij zweert wel bij technieken om zijn stemming onder controle te krijgen. Na een uitgebreide review van zichzelf, komt hij met de volgende formule: Geluk = wat je overkomt minus de verwachtingen die je daarbij hebt. De sleutel: schroef je verwachtingen terug, bekijk het leven wat positiever en je geluk neemt toe.

Stop zo snel mogelijk met werkgewoonten die nog horen bij het industriële tijdperk

Tonny Crabbe laat geen podium onbenut om toehoorders te overtuigen van zijn gelijk dat alleen sukkels het druk hebben. Volle agenda’s en uitpuilende mailboxen overweldigen medewerkers zo zeer dat op termijn iedere dag een Blue Monday kan zijn. Volgens hem moeten we zo snel mogelijk stoppen met werkgewoonten die nog horen bij het industriële tijdperk. Doe hooguit nog twee dingen die je heel goed kunt en laat het daarbij.

Zowel Gawdat als Crabbe kwamen met ongeveer dezelfde vergelijking. Hoeveel energie kost je huidige leven en vergelijk dat eens met een smartphone of een ander device. Op zich prima apparaten, maar hoe meer apps je toevoegt, hoe sneller ze leeg gaan. Hoe meer data je vasthoudt, des te trager je operating system.

Kortom Ctrl Alt Delete alles van Arnall en je Blue Monday verdwijnt vandaag als sneeuw voor de zon.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in