Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekteverzuim door stress fors gestegen in de ICT

Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die ArboNed in de eerste helft van 2014 registreerde, had 10 procent te maken met stress. Dat is acht keer zoveel dan in 2009. “ArboNed signaleerde in 2013 ook al een toename van verzuim door stress, maar nog nooit veroorzaakten stressklachten zoveel verzuim als in de eerste helft van dit jaar”, zegt Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.
stress
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Naast de ICT-sector springen financiële instellingen en de sectoren onderwijs en zorg er in negatieve zin uit. Omgerekend in kosten betekent het dat Nederland in de eerste helft van 2014 bijna 800 miljoen euro heeft betaald aan verzuim door stress. En daarin zijn de kosten van behandeling niet eens meegerekend.

Verzuimduur toegenomen

Het gemiddelde ziekteverzuim in de eerste helft van dit jaar kwam uit op 3,8 procent en is gelijk aan een jaar eerder. De gemiddelde verzuimduur is toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 26 dagen nu. Stressgerelateerd verzuim is daarbij het meest opvallend.

Combinatie werk en privé vaak lastig

Toch heeft de toename van stress niet altijd met het werk te maken, signaleert Roelen. “In 2014 was verzuim door werkstress slechts drie maal zo hoog als vijf jaar geleden. Het probleem zit veel meer in de combinatie van werk en privé”, zegt hij. Als bedrijfsarts merkt Roelen dat mensen de zorg voor kinderen of mantelzorg steeds moeilijker kunnen combineren met werk. Daar komt bij dat er ook steeds meer mensen zijn die moeite hebben de eindjes financieel aan elkaar te knopen. “Dat zijn bronnen van stress die maken dat mensen hun werk moeilijker kunnen volhouden.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in