Overslaan en naar de inhoud gaan

Medewerkerstevredenheid flink onder druk

Na het dieptepunt in 2013 stijgen de rapportcijfers van werknemers voor hun werkgever dit jaar marginaal. Dat blijkt uit het Incompany 200-onderzoek - al tien jaar het grootste onafhankelijke medewerkertevredenheidonderzoek is in Nederland - dat vandaag is gepubliceerd. Het onderzoek vond plaats onder 4340 werknemers en is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.
boosheid
© Shutterstock
Shutterstock

Nauwelijks topwerkgevers meer

Slechts vijf van de 124 organisaties die dit jaar meededen scoren een zevenplus, terwijl dat er in 2008 nog drie keer zo veel waren. Tegelijkertijd verdrievoudigt het aantal werkgevers dat gemiddeld een zesplus of lager krijgt. In 2008 waren er tien organisaties in die laagste categorie, nu zijn dat er 28. “Dat zijn drie keer zo veel werkgevers met zeer ontevreden personeel, terwijl we de topwerkgevers nu op de vingers van één hand kunnen tellen,” stelt René Gerhardus, hoofdredacteur van Incompany. “Het vertrouwen is weg en dat valt heel moeilijk terug te winnen.”

Een beperkt aantal bedrijven slaagt daar wel in. Viervoudig winnaar Sogeti beleefde in 2012 een flinke terugval in de ranglijst naar de 45e plaats, maar staat nu voor de vierde keer op de eerste plaats. Werknemers van Sogeti hadden gemiddeld een 7,56 over voor hun werkgever. Het winst gerenommeerde werkgevers als Shell, ANWB, Philips en Nationale Nederlanden achter zich te houden.

Ook T-Mobile (7e) en Siemens (10e) keren, na teleurstellende scores in 2013, terug in de top 10. In de categorie IT eindigde Ordina na Sogeti op de tweede plek met een gemiddeld rapportcijfer van 6,59. Capgemini behaalde brons met een gemiddeld rapportcijfer van 6,49. In de categorie Technologie eindigde Philips bovenaan (cijfer: 7,25), gevolgd door Siemens (7,09) en ASML (7,06). Tot slot bestaat de topdrie in Telcom uit T-Mobile (7,17), KPN (6,95) en Tele2 (6,67). Opvallend is verder de uitstekende score voor KPN, dat voor het eerst in de top 25 staat. Dit nieuws komt op dezelfde dag naar buiten dat het telecombedrijf een nieuwe reorganisatie aankondigt.

Beste werkgevers vaak in de ICT

Uit een ander onderzoek dat vandaag gepubliceerd werd in dagblad NRC, uitgevoerd door onderzoeksbureau SatisAction, blijkt eveneens dat IT-bedrijven het goed doen in de ranglijsten met beste werkgevers van ons land. Accenture eindigden als eerste in de ranglijst met beste werkgevers van 2014/2015. Bartosz ICT wist de eerste plaats te bemachtigen in de ranglijst met de meest tevreden medewerkers en qua arbeidsvoorwaarden gooide Accenture de hoogste ogen. Andere IT-bedrijven die het goed doen zijn onder meer Macaw, Winvision, Caesar Experts en Afas Software.

Softwareontwikkelaar GlobalOrange werd bovendien uitgeroepen tot een van de tien beste kleinere werkgevers van Nederland. Het eindigde als vijfde in de zogenaamde Nieuwe Helden Top-10, die dit jaar voor het eerst gepresenteerd werd naast de al bestaande Beste Werkgevers Top-10. De ranglijst is bedoeld voor kleinere werkgevers met 20 tot 70 werknemers. “We zijn ontzettend trots op deze erkenning”, zegt Yvo Gortemaker, directeur en medeoprichter van het bedrijf. “Wij investeren veel in de werkomgeving en het welzijn van onze werknemers. Wij geloven echt dat hun betrokkenheid bij ons bedrijf het verschil maakt voor ons succes en dat van onze klanten.”

Betrokken werknemers

Werkgevers in de IT-branche hebben steeds meer moeite om aan geschikt personeel te komen. Volgens Gortemaker is dit een van redenen dat GlobalOrange zich profileert als goede werkgever. “Goede programmeurs zijn er niet in overvloed”, legt hij uit. “Met de juiste vaardigheden en ervaring kunnen deze mensen in principe overal aan de slag. Als werkgever moet je daarom meer bieden dan alleen een werkplek en een salaris.”

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in