Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 4.000 werkloze IT'ers

Het aantal werkloze IT'ers blijft licht toenemen. In september liepen er bijna 4.000 WW-uitkeringen voor deze beroepsklasse, terwijl dat er een jaar eerder nog 3.332 waren. Toch blijft het om slechts een klein deel van alle IT'ers in Nederland gaan. 

Buttons met mensen erop. Eén heeft er een kruis doorheen.
Shutterstock

In september liepen er in totaal 3.921 WW-uitkeringen voor IT'ers, meldt het UWV. Dat zijn er 29 meer dan in augustus, wat betekent dat de lichte stijging die in januari werd ingezet verder doorzet.

De instroom van de WW nam echter wel flink af: er werden in september 397 nieuwe uitkeringen aan IT'ers toegekend, 174 minder dan in augustus. Nieuwe uitkeringen waren met name voor IT'ers tussen de 27 en 50 jaar oud (66%), met een mbo 4- (21%) of hbo-achtergrond (19%).

Iets meer lucht op krappe markt

In zijn algemeenheid lijkt het erop dat de IT-arbeidsmarkt iets meer lucht krijgt dan voorheen. Het UWV ziet dat de markt al sinds het derde kwartaal van 2022 iets minder gespannen wordt, al blijft deze wel zeer krap. Detacheerder Hello Professionals ziet in het derde kwartaal van 2023 eenzelfde trend: het aantal uniek geplaatste vacatures neemt wat af en het aantal actief werkzoekende IT'ers is toegenomen. 

De detacheerder wijt dit alles aan de huidige economische onzekerheid. Bedrijven zijn daardoor vaak terughoudender in het aannemen van nieuw personeel. Daarnaast stellen ze investeringsbeslissingen en projecten vaker uit, tot de economische vooruitzichten weer gunstiger zijn. Dat leidt er dus toe dat het aantal vacatures afneemt. En tegelijkertijd verliezen meer IT'ers hun werk, wat ook weer blijkt uit de WW-cijfers.

Toch is nog altijd een miniem aandeel van de IT'ers nu werkloos. De 3.921 lopende WW-uitkeringen komen neer op nog geen 1% van alle IT'ers in Nederland. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in