Overslaan en naar de inhoud gaan

Baankansen universitaire ICT-studies iets lager, maar salarissen stijgen

Studenten aan universitaire ICT-studies hebben nog altijd extreem goede baankansen en flink hoge startsalarissen. De opleiding Kunstmatige Intelligentie staat zelfs in de top 10 van universitaire studies met beste baankansen. Toch zijn er wel minder pas afgestudeerden die werk hebben gevonden dan een jaar eerder.
Afstuderen, universiteit
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Maar liefst 96 procent van de recent afgestudeerden die de opleiding Kunstmatige Intelligentie deden heeft nu betaald werk. Zij werken zelfs allemaal full-time, blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2021. Daarmee staat de opleiding op de negende plaats in de top tien beste baankansen voor starters.

En ook bij de andere universitaire IT-opleidingen zijn de baankansen hoog. 92 procent van de pas afgestudeerden van Informatica-opleidingen en 95 procent van de voormalige studenten Informatiekunde heeft nu betaald werk. Informatiekunde geeft met een score van 3,69 op een schaal van 5 bovendien ontzettend veel zekerheid: de opleiding staat op de vierde plek in de top vijf. Die score geeft aan dat studenten de opleiding relatief vaak binnen vier jaar afstuderen, binnen anderhalf jaar een baan vinden en een goede kans hebben op een vast contract

Toch valt op dat de baankansen iets minder groot zijn dan vorig jaar. Toen gaf de opleiding Informatiekunde namelijk de hoogste baankans: 99 procent van de pas afgestudeerden had toen werk. Bij Informatica was dat destijds 94 procent en bij Kunstmatige Intelligentie 97 procent. Waar die lichte daling vandaan komt, geeft de Keuzegids niet aan.

Ook valt op dat veel voormalige studenten niet op WO-niveau werken, vooral niet als ze Informatica of Informatiekunde gestudeerd hebben. Van deze opleidingen werkt respectievelijk 66 procent en 60 procent wel op WO-niveau. Recent afgestudeerden van de opleiding Kunstmatige Intelligentie hebben een iets beter perspectief: daar werkt 78 procent op WO-niveau.

Salarissen stijgen

Toch doen de recent afgestudeerden het alles behalve slecht. De startsalarissen zijn het afgelopen jaar bijvoorbeeld flink gestegen. Informatiekunde staat met een bruto maandsalaris van 3.646 euro zelfs op de derde plaats in de top tien van opleidingen met de hoogste startsalarissen. Dat is een flink verschil met vorig jaar, toen het bruto maandsalaris toen nog 3.060 euro was. Alleen de opleidingen Tandheelkunde en Geneeskunde geven nu hogere startsalarissen.

Informatica staat in deze top tien op de zevende plek met een bruto maandsalaris van 3.446, tegenover 3.150 euro vorig jaar. Kunstmatige Intelligentie valt dit jaar buiten de top tien, maar geeft met 3.092 euro per maand ook geen onaardig startsalaris.

Veel vertraging

Het kan echter wel even duren voor studenten hun opleiding ook hebben afgerond. Zeker bij de Informatica-opleidingen lopen studenten regelmatig vertraging op. Bij vrijwel alle universiteiten hebben studenten moeite om het eerste jaar door te komen en om binnen vier jaar hun diploma te halen. Alleen bij het joint degree programma data science van Tilburg en Eindhoven lukt het studenten vaker dan gemiddeld om door te stromen naar het tweede jaar.

Bij de opleiding Informatiekunde hebben studenten vaak minder moeite om naar het tweede jaar door te stromen. Bij twee van de vier scholen met deze studies – de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht (UU) – lukt het een gemiddeld aantal studenten ook om hun diploma binnen vier jaar te halen. Bij de meer gespecialiseerde studies Medische Informatiekunde aan de UvA en Business IT bij de Universiteit Twente zijn de uitdagingen vooral in het eerste jaar groot. Toch weten studenten daar wel regelmatig binnen vier jaar af te studeren.  

De opleidingen Kunstmatige Intelligentie laten een meer gemixt beeld zien. Bij de UvA stromen studenten vaker dan gemiddeld door naar het tweede jaar, maar bij de Vrije Universiteit, de UU en de Rijksuniversiteit Groningen kost het studenten juist meer moeite dan gemiddeld. Binnen vier jaar afstuderen wordt dan ook vaak lastig gevonden: alleen bij de Universiteit Maastricht ronden studenten vaker dan gemiddeld de opleiding binnen vier jaar af.

Studentenoordelen ontbreken

Wat de studenten zelf van hun opleiding vinden, is dit jaar niet bekend geworden. Vanwege de coronacrisis heeft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap namelijk besloten om de Nationale Studenten Enquête (NSE) niet door te laten gaan. De Keuzegids gebruikt de NSE ieder jaar om in kaart te brengen welke universiteiten het goed doen en welke niet.

Volgens de minister zou zo’n studententevredenheidsonderzoek tijdens de coronacrisis geen eerlijke resultaten opleveren. Daarnaast waren universiteiten dit voorjaar druk met het aanbieden en ontwikkelen van alternatief (online) onderwijs.

Vanwege deze beslissing zijn alleen de studentenoordelen van 2018 meegenomen in de Keuzegids, wat de meest recente resultaten zijn. Daardoor zijn de lijsten van de beste en slechtste universitaire IT-opleidingen vrijwel hetzelfde als vorig jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in