Loopbaan

Carriere
Programmeren

Dit zijn de beste universitaire ICT-studies voor 2020, volgens studenten

Waar kun je het beste terecht voor een universitaire ICT-studie?

27 november 2019

Waar kun je het beste terecht voor een universitaire ICT-studie?

De universitaire ICT-studies in Nederland zijn in kwaliteit gestegen, blijkt uit de Keuzegids Universiteiten 2020. Vorig jaar werd geen enkele ICT-studie tot topopleiding bestempeld, maar dit jaar is er wel één: de informatica-opleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen. En er zijn meer goede universitaire ICT-opleidingen in Nederland.

De universiteiten en hun opleidingen worden in de Keuzegids beoordeeld op drie factoren: studiesuccescijfers, beoordelingen van studenten, en de keuring van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie). De gids heeft verder gebruik gemaakt van de meest actuele gegevens over toelatingseisen, de arbeidsmarkt en onderwijskwaliteit. 

Uit de gids blijkt dat er een behoorlijk divers aanbod is van ICT-studies. Het meest bekend is de studie Informatica, die door negen universiteiten wordt aangeboden. Daarnaast bieden drie universiteiten de opleiding Technische Informatica en zijn er zeven locaties waar studies Kunstmatige Intelligentie (AI) zijn te volgen.

Ook bieden vier scholen de opleiding Informatiekunde aan en kun je kiezen voor twee informatiestudies die een duidelijke link met ICT hebben.

Beste Informatica-studies

De universitaire Informatica-opleidingen in Nederland zijn qua inhoud behoorlijk divers. Niet alleen leer je programmeren, maar je kunt je ook in allerlei vakgebieden specialiseren. Zo kun je in Nijmegen meer leren over cybersecurity, heeft de UvA een minor over quantum computing en biedt Leiden een specialisatie voor bio-informatica. 

Maar waar zit dan de beste Informatica-opleiding? Als we de studenten moeten geloven, kun je het beste naar de Radboud Universiteit in Nijmegen gaan. Deze opleiding krijgt een score van 76 op een schaal van 100. Daarmee behaalt het de hoogste score van alle universitaire ICT-opleidingen. De opleiding krijgt in de Keuzegids bovendien het predicaat ‘topopleiding’. Studenten noemden alleen wel de wetenschappelijke vorming als verbeterpunt voor deze opleiding.

Andere Informatica-opleidingen krijgen veel lagere cijfers. De tweede plaats op deze lijst is een gedeelde, die wordt ingenomen door de Open Universiteit en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Beide opleidingen hebben een score van 64 punten behaald, op de schaal van 100. Studenten zijn echter positiever over de Open Universiteit dan over de UvA, onder meer vanwege de faciliteiten. 

Beste Technische Informatica-opleidingen

Bij de studies Technische Informatica zitten ook duidelijke uitblinkers. Deze opleidingen richten zich meer op het ontwerpen en bouwen van praktische toepassingen van informatica.

De Universiteit Twente in Enschede krijgt bijvoorbeeld een score van 70, onder meer omdat de stof goed aansluit op de toetsen en de docenten deskundig zijn. Ook experts geven deze studie een goede beoordeling. 

Experts zijn het meest enthousiast over de opleiding Technische Informatica aan de TU Eindhoven, al zijn studenten hier iets minder over te spreken. Studenten prijzen de faciliteiten van de opleiding, maar zijn veel neutraler over andere beoordelingsgebieden. De opleiding krijgt een score van 62.

Beste Informatiekunde-studies

Informatiekunde draait om het optimaal benutten van digitale mogelijkheden, zowel voor bedrijven als voor andere gebruikers. Bij Informatiekunde leer je niet alleen programmeren, maar ook hoe mensen in elkaar zitten en hoe zij reageren op het gebruik van ICT.  Ook hier is veel diversiteit zichtbaar in de inhoud van de opleidingen.

In Groningen ben je veel bezig met het analyseren van taal en leer je veel over kunstmatige intelligentie en webtechnologie. De UvA biedt je ook onderwijs over bedrijfskunde en psychologie, en in Utrecht wordt meer naar de interactie tussen mens en ICT gekeken. Daarnaast kun je je meer richten op bedrijfstoepassing van informatie, door een opleiding in Enschede te volgen. Kies je voor medische informatiekunde, dan richt je je juist op informatiegebruik in de medische wereld. 

Hoewel experts en studenten het lang niet altijd met elkaar eens zijn over opleidingen, is dit wel het geval bij de zakelijke opleiding aan de Universiteit Twente in Enschede. Deze opleiding krijgt een score van 72. Vooral de praktijkgerichte vaardigheden ontvangen daar van studenten veel lof. 

Maar ook in Groningen zit een goede Informatiekunde-opleiding. De Rijksuniversiteit Groningen krijgt een score van 70. Studenten prijzen hier de haalbaarheid van de opleiding, hun docenten en de manier waarop ze getoetst worden. 

Beste Kunstmatige Intelligentie-opleidingen

Tot slot zijn er de opleidingen voor Kunstmatige Intelligentie, waarmee je systemen, robots of computers leert bouwen die zelfstandig tot complexe handelingen en beslissingen kunnen komen. De opleiding brengt je naast programmeren ook begrip bij over hoe mensen en computers leren, plus wat de maatschappelijke gevolgen van kunstmatige intelligentie zijn. 

De opleidingen Kunstmatige Intelligentie in Nederland zijn breed opgezet, maar hebben toch een eigen insteek. In Groningen wordt veel aandacht aan taalkunde besteed, terwijl de UvA de nadruk meer op technische en wiskundige vakken legt. 

De opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen krijgt van studenten de beste beoordeling, met een totale score van 60. Opvallend, aangezien veel studenten hun diploma na 4 jaar nog niet hebben. Er schort hier dus nog wat aan de haalbaarheid. Maar studenten zijn erg tevreden over de wetenschappelijke vorming en de toetsing op deze opleiding.

Experts geven juist hoge cijfers aan de opleidingen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam. Studenten zijn echter minder positief over die opleidingen. Verder ligt de kwaliteit van de opleidingen behoorlijk dicht bij elkaar. 

Dit zijn de top 5 beste universitaire ICT-opleidingen:

  1. Radboud Universiteit (Informatica)
  2. Universiteit Twente (Business IT)
  3. Universiteit Twente (Technische Informatica)
  4. Rijksuniversiteit Groningen (Informatiekunde)
  5. Universiteit van Amsterdam (Medische Informatiekunde)

Hier moet wel bij gezegd worden dat de Universiteit Twente en de Rijksuniversiteit Groningen dezelfde score kregen, namelijk 70. Experts waren echter positiever over de Technische Informatica-opleiding van de Universiteit Twente.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.