Overslaan en naar de inhoud gaan

Universitaire ICT-studie geeft niet altijd baan op WO-niveau

De baankansen voor jonge academici op het gebied van ICT zijn uitzonderlijk goed. Volgens de Keuzegids Universiteiten 2020 hebben pas-afgestudeerden van ICT-gerelateerde opleidingen namelijk vrijwel allemaal werk. Maar lang niet iedereen heeft ook een baan op WO-niveau.
Studenten aan het studeren in een universiteitsbibliotheek
© Shutterstock
Shutterstock

In de Keuzegids Universiteiten 2020 worden de Nederlandse universiteiten en hun opleidingen beoordeeld. Die beoordelingen zijn gebaseerd op de keuring van de NVAO, de jaarlijkse Nationale Studenten Enquête en op prestatiecijfers.

Het aantal werkende pas-afgestudeerden ligt het hoogst bij informatiekunde. Maar liefst 99 procent van alle recent afgestudeerden van deze opleiding heeft een baan. Daarmee biedt de studie Informatiekunde dus de beste baankansen voor starters van alle universitaire opleidingen.

Maar het valt op dat lang niet iedereen ook op WO-niveau aan de slag kan. Dat geldt namelijk voor slechts 58 procent. De overige afgestudeerden hebben dus werk onder hun niveau. Mogelijk heeft deze scheefstand qua gevonden banen te maken met de aansluiting van de opleidingen op de arbeidsmarkt. Slechts 61 procent van de pas-afgestudeerden vindt dat ze goed voorbereid zijn op een baan.

Informatici verdienen het meeste

De cijfers zijn beter bij de opleidingen (technische) informatica en kunstmatige intelligentie (AI). Bij die opleidingen heeft respectievelijk 67 procent en 80 procent een baan op WO-niveau. Daarbij vindt respectievelijk 73 procent en 72 procent dat ze goed voorbereid zijn op een baan. 

Van de pas-afgestudeerden van informatica-opleidingen heeft 94 procent ook daadwerkelijk werk, bij AI is dat 97 procent.

Ook in de bruto maandsalarissen zijn verschillen zichtbaar. Jonge informatici verdienen van de ICT-studies het meest, namelijk 3.150 euro per maand. Daarmee staat deze studie op de zesde plaats in de ranglijst van grootverdieners. Die beroepenlijst wordt aangevoerd door tandartsen. Informatiekunde staat met 3.060 euro per maand op de negende plaats.

Kwaliteit opleidingen stijgt

De Keuzegids liet vorig jaar nog een waarschuwing uitgaan: door de groeiende instroom komt de kwaliteit onder druk te staan. Maar dit jaar lijkt het beter te gaan. Ook dit jaar groeit de instroom nog, maar over de gehele linie neemt de kwaliteit van universiteiten dit jaar ook toe.

Bij sommige ICT-opleidingen is die stijgende lijn ook te zien. Zo krijgt de Informatica-opleiding van de Radboud Universiteit dit jaar het predicaat 'topopleiding'. Dat is echter wel de enige ICT-studie die als topopleiding wordt aangemerkt. Vorig jaar kreeg de opleiding Technische Informatica van de Universiteit Twente als enige opleiding deze stempel, maar dit jaar moet de opleiding het met een lagere score doen.

Bij diverse andere opleidingen nam de kwaliteit ook af. Maar er zijn meerdere studies die wel positieve stappen hebben genomen, zoals de Universiteit van Amsterdam. Deze universiteit behaalde vorig jaar een paar van de slechtste scores, maar heeft die dit jaar deels weten op te krikken. 

Update 28 november: Laatste alinea's aangepast om aan te geven dat er vorig jaar wel een topopleiding was, namelijk Technische Informatica aan de Universiteit Twente.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in