Loopbaan

Carriere
studeren

Helft universitaire opleidingen informatica Engelstalig

Uitstekende baankansen voor jonge informatici.

15 november 2018

Uitstekende baankansen voor jonge informatici.

Informatica-opleidingen in Nederland hebben steeds meer het Engels als voertaal. De helft van de 11 informaticaopleidingen is Engelstalig.

Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Keuzegids Universiteiten 2019. De kwaliteitsvergelijkingen van de Keuzegids van C.H.O.I. zijn gebaseerd op studiesuccescijfers, studentenoordelen en de keuring van de NVAO. De gids is gebaseerd op de meest actuele gegevens over toelatingseisen, arbeidsmarkt, studiesucces en onderwijskwaliteit.

De onderzoekers stellen verder dat werkgevers staan te springen om kandidaten met een afgeronde academische studie Informatica en dat geldt in nog hogere mate voor Informatiekunde of Kunstmatige Intelligentie. Bovendien zijn de startsalarissen uitstekend: ICT’ers hoeven niet bepaald op een houtje te bijten.

ICT'ers vaak grootverdieners

Het bruto maandloon voor een pasafgestudeerde informaticus bedraagt gemiddeld 3150 euro. Hiermee staan informatici op de 6e plaats in de ranglijst met  grootverdieners. Jonge Informatiekundigen verdienen gemiddeld 3060 euro per maand, goed voor een 9e plaats in de top10 van grootverdieners. Tandartsen verdienen al sinds jaar en dag veel meer dan alle andere wo-afgestudeerden en voeren de lijst aan.

Als er gekeken wordt naar de beste baankansen voor jonge academici blijkt dat informatiekundigen de ranglijst aanvoeren. Maar liefst 99% van de pas afgestudeerde informatiekundigen heeft vlak na het behalen van het diploma al een baan op niveau. Kunstmatige Intelligentie staat op nummer 5 in de ranglijst met beste baankansen: 97% van de pasafgestudeerden in deze richting heeft snel een baan op niveau gevonden.

Kwaliteit onder druk door groei

De Keuzegids meldt verder dat universiteiten in ons land steeds groter worden, waardoor bij een aantal universiteiten kwaliteitsproblemen ontstaan. De Keuzegids telt dit jaar 71 topopleidingen, maar geen enkele ICT-studie de studie Technische Informatie aan de Universiteit Twente kreeg dit predicaat. Vakgebieden met veel excellente opleidingen zijn natuur- en sterrenkunde en de university colleges. Bij rechtsgeleerdheid en sociologie zijn er juist vaak klachten.

AG Connect zet de komende tijd de beste en slechtste ICT-studies op een rij, waaronder die voor  (Technische) Informatica, Informatiekunde en Kunstmatige Intelligentie, dus hou de website en onze nieuwsbrieven in de gaten!

Update:

In de Keuzegids 2019 is wel degelijk een ICT-studie voorzien van het predicaat topopleiding. Dat is de bachelor Technical Computer Science (Technische Informatica) aan de Universiteit Twente. Dit is door een fout eerder niet vermeld in dit artikel.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.