Overslaan en naar de inhoud gaan

Bètastudies resulteren in hoogste maandsalaris van alle hbo’s

Wie een baan en een goed salaris wil, gaat op het hbo voor een bètastudie. Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo 2020. De exacte studies leveren na het afstuderen zelfs het hoogste salaris op van alle hbo-opleidingen. Toch blijkt de kwaliteit van de opleidingen niet altijd hoog en hebben studenten moeite met het op tijd afronden van hun studie.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Het hoogste salaris valt te verdienen na een opleiding Technische Bedrijfskunde. Afgestudeerden krijgen namelijk een bruto maandsalaris van 2740 euro, blijkt de Keuzegids Hbo 2020. Elektrotechniek volgt met slechts tien euro per maand verschil. 

Onder de exacte studies - een verzamelnaam voor de bèta-opleidingen ICT, toegepaste wiskunde, chemie en chemische technologie - bieden chemie en chemische technologie het hoogste bruto maandsalaris, namelijk 2.704 euro per maand. ICT zit daar net iets onder met 2.665 euro.

Het is dan ook niet verrassend dat de meeste afgestudeerden van een ICT- of informatica-opleiding - 75 procent - blij zijn met hun startpositie. 93 procent werkt bovendien op hbo-niveau. En ook de toekomst ziet er rooskleurig uit: de baankansen worden door de Keuzegids tot en met 2022 als ‘goed’ ingeschat.

De kans is wel groot dat een toekomstige collega die van een ICT- of informatica-opleiding afkomt, een man is. Van de 5.512 eerstejaars is namelijk 91 procent man en slechts 9 procent vrouw.

Kwaliteit laat nog te wensen over

Studenten zijn echter minder tevreden over de kwaliteit van hun opleiding. Zo geven studenten in de Keuzegids aan dat hun opleiding niet voldoende in contact staat met de beroepspraktijk. Alleen in Almere en Zwolle zijn studenten over vrijwel alle aspecten van de opleiding tevreden.

Van de achttien ICT-opleidingen krijgen slechts vier stuks een cijfer hoger dan een zes. De andere opleidingen scoren slechter. De beoordelingen zijn gebaseerd op meningen van studenten en oordelen van experts.

Studenten hebben dan ook vaak moeite om hun opleiding zonder vertraging af te ronden. Gemiddeld weet slechts 41 procent van de studenten van ICT- en meer gespecialiseerde informatica-opleidingen hun studie binnen vijf jaar af te ronden.

Gespecialiseerde opleidingen scoren beter

Gespecialiseerde opleidingen scoren over het algemeen beter qua kwaliteit. Studenten zijn daar positiever over aspecten als de inhoud, toetsing, de docenten, haalbaarheid en voorbereiding op de loopbaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in