Loopbaan

Carriere
Computerlab op school

Dit zijn de slechtste universitaire ICT-studies voor 2020, volgens studenten

Kwaliteit van meerdere universitaire ICT-opleidingen gedaald.

© CC0 - Pixabay
27 november 2019

Kwaliteit van meerdere universitaire ICT-opleidingen gedaald.

Nederland telt heel veel universitaire ICT-opleidingen, maar de één doet het beter dan de ander. De Keuzegids bekijkt ieder jaar hoe de verschillende opleidingen het doen. AG Connect zette eerder al op een rij wat de beste universitaire ICT-studies voor 2020 zijn. Nu bekijken we waar je beter geen kunstmatige intelligentie, (technische) informatica of informatiekunde kunt studeren.

De Keuzegids laat dit jaar zien dat veel opleidingen nog wat te wensen overlaten. In totaal werden 25 opleidingen beoordeeld, maar slechts 10 kregen op een schaal van 100 een score van 60 of hoger. De rest scoort allemaal lager.

Ook opvallend is dat een aantal universiteiten in kwaliteit gedaald zijn. Vooral de Maastricht University doet het slechter: de score van de opleiding Kunstmatige Intelligentie daalde daar van 72 punten naar 54. 

Die scores worden aan de hand van drie factoren opgesteld: studiesuccescijfers, beoordelingen van studenten en de keuring van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Ook gebruikt de gids de meest actuele gegevens over toelatingseisen, de arbeidsmarkt en de onderwijskwaliteit.

De slechtste Informatie-studies

Nederland telt maar liefst negen universitaire opleidingen Informatica, die behoorlijk uiteenlopen als het om de inhoud gaat. Opleidingen bieden namelijk verschillende specialisaties aan, zoals bio-informatica in Leiden en cybersecurity in Nijmegen. Maar de basis is hetzelfde: je leert computersystemen ontwerpen en omgaan met soft- en hardware. 

De slechtste score van alle Informatica-opleidingen is voor de Universiteit Leiden in Den Haag. Deze opleiding krijgt een score van 44. Die score is een flink stuk lager dan vorig jaar. Toen stond de opleiding ook al onderaan de lijst, maar met een score van 54 punten. Hoewel experts dit jaar niet ontevreden zijn over de opleiding, geven studenten wel flink wat kritiek. Volgens hen is de studie moeilijk te behalen en laat de wetenschappelijke vorming nog te wensen over. 

Ook de Universiteit Utrecht scoort lager dan vorig jaar. De score van dit jaar komt uit op 52 punten, tegenover 54 punten vorig jaar. De klachten zijn echter niet gewijzigd: vooral de wetenschappelijke vorming kan op kritiek rekenen. Studenten zijn verder weinig tevreden over de Informatica-opleiding die door de Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University samen wordt aangeboden. Deze studie, met een score van 52, krijgt met name kritiek op de docenten.

Ook bij de Rijksuniversiteit Groningen (score: 54), de Vrije Universiteit Amsterdam (score: 54) en de Universiteit Leiden in Leiden (score: 56) klinken kritische geluiden van studenten. Bij deze opleidingen is wetenschappelijke vorming het voornaamste onderwerp van kritiek.

De slechtste Technische Informatica-opleidingen

De Technische Informatica-opleidingen, waar er drie van zijn, krijgen een betere beoordeling. Zeker experts zijn positief over deze drie opleidingen, maar studenten zien hier en daar nog wat verbeterpunten. 

De meeste kritiek van studenten gaat naar de Technische Universiteit Delft, die een score van 54 kreeg. Die score is zes punten lager dan vorig jaar. Studenten zijn positief over de faciliteiten en praktijkgerichtheid van de opleiding, maar net als vorig jaar ontvangen studenten graag meer feedback en begeleiding van hun docenten. Ook zijn ze niet tevreden over de wetenschappelijke vorming op de opleiding. 

De slechtste Informatiekunde-studies

Bij Informatiekunde leer je hoe je digitale mogelijkheden zo optimaal mogelijk kunt benutten, zowel voor bedrijven als andere gebruikers. In Nederland bieden vier scholen deze opleiding aan. Daarnaast zijn er twee informatiestudies die een duidelijke link met ICT hebben. 

Opvallend is dat studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht dit jaar opnieuw het minst tevreden zijn. Bij de UvA blijkt het vooral lastig te zijn om het eerste jaar te halen. Studenten zijn kritisch op docenten en de faciliteiten. De school haalde echter dezelfde score als vorig jaar: 58 punten. 

De Universiteit Utrecht krijgt dit jaar zelfs een slechter oordeel dan vorig jaar. Studenten zijn ontevreden over de toetsing en het programma, wat zich uit in een score van 46 punten. Vorig jaar haalde de opleiding nog tien punten meer. 

De slechtste Kunstmatige Intelligentie-opleidingen

De opleidingen voor Kunstmatige Intelligentie blijken moeilijk te behalen. Veel studenten vallen na het eerste jaar al uit, zeker in Maastricht. Verder wordt er veel geklaagd over wetenschappelijke vorming. In heel Nederland blijkt zelfs maar één opleiding te zijn die een score van 60 krijgt. De rest scoort allemaal lager. 

De Vrije Universiteit krijgt dit jaar met 40 punten de slechtste score van alle opleidingen. Studenten zijn nergens écht positief over, maar vooral het programma en de wetenschappelijke vorming krijgen veel kritiek. De opleiding lijkt bovendien slechter te zijn geworden. Vorig jaar scoorde de studie nog twee punten hoger. 

Verder krijgen de Universiteit van Amsterdam (score: 50) en de Universiteit Utrecht (score: 50) een slechte beoordeling. Bij deze universiteiten is vooral wetenschappelijke vorming een probleem. Bij de UvA klinkt verder kritiek op de docenten en faciliteiten. Dat terwijl experts wel uitermate positief over de opleiding zijn.

De opleidingen in Nijmegen en Maastricht krijgen ook een lage score, van respectievelijk 56 en 54 punten. Daarmee is de opleiding van Maastricht flink afgezwakt. Vorig jaar kreeg deze opleiding nog een score van 72 punten. 

Dit zijn de slechtste universitaire ICT-opleidingen:

  1. Vrije Universiteit (Kunstmatige Intelligentie)
  2. Universiteit Leiden, Den Haag (Informatica)
  3. Universiteit Utrecht (Informatiekunde)
  4. Universiteit Utrecht (Kunstmatige Intelligentie)
  5. Universiteit van Amsterdam (Kunstmatige Intelligentie)

De Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht kregen beide een score van 50. In de Keuzegids krijgt de opleiding van de UvA echter wel een zeer goede beoordeling van experts, waardoor deze toch lager op de lijst komt te staan. 

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
2
Reacties
e.meijer 28 november 2019 14:56

Daar is inderdaad wat fout gegaan. Ik draai ze om!

Patrick Van Beusekom 28 november 2019 14:26

Niet dat het heel veel uitmaakt, maar de UvA zou dan lager op de lijst dan de UU (KI) moeten staan als deze opleiding minder slecht wordt is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.