Overslaan en naar de inhoud gaan

6 op de 10 Nederlanders niet bang voor baanverlies door AI

Iets minder dan zes op de tien Nederlandse werknemers heeft geen angst voor baanverlies als gevolg van artificial intelligence (AI) en robotisering, blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed en onderzoeksbureau Panelwizard.
Unive receptierobot
© Univé
Univ�

Ruim 54 procent van de Nederlandse respondenten is van mening dat zijn of haar werk efficiënter kan worden uitgevoerd door het automatiseren van werkprocessen en de inzet van AI. Bovendien geeft zo’n 42 procent van de respondenten aan dat taken sneller worden volbracht door robotisering. 47 Procent geeft aan dat ze geloven dat AI in de toekomst invloed zal hebben op hoe ze hun werk uitvoeren. Daarbij gelooft twee derde dat AI de algemene arbeidsmarkt zal veranderen en banen zal creëren, waarvan we nog nooit gehoord hebben. Ook geloven respondenten dat AI de werkprocessen objectiever en eerlijker zal maken. Slechts 35 procent dat ze minder werk zullen hebben als gevolg van automatisering van werkprocessen.

Sleutelrol voor menselijk handelen blijft

Meer dan 47 procent van de respondenten verwacht dat een groot deel van de banen in de toekomst door robots overgenomen wordt. Een overgrote meerderheid van ruim 92 procent is het er in ieder geval over eens dat technologie banen in de toekomst zal veranderen, maar 59 procent denkt dat dit alleen voor bepaalde sectoren zal gelden. De belangrijkste reden hiervoor is dat volgens veel respondenten menselijk handelen in veel sectoren een vereiste zal blijven. Bijna 9 op de 10 IT’ers is hiervan overtuigd. Dat geldt dan in het bijzonder voor banen waarin menselijke emotie, zoals zorgzaamheid en humor, een rol speelt: volgens 83 procent van de respondenten kunnen deze banen met geen mogelijkheid vervangen worden door robots.

IT-werk pas op vierde plaats

Van de ondervraagden denkt 46,7 procent dat in de toekomst vooral productiewerk door robots zal worden gedaan, gevolgd door logistiek en de financiële sector. De IT-sector volgt, opvallend genoeg, pas op de vierde plaats. Als we de respondenten moeten geloven, zullen de functies van magazijnmedewerker (57 procent), telemarketeer (28 procent) en pakketbezorger (18 procent) binnen vijf jaar door robots worden uitgevoerd.

Veel vraag naar AI-expertise

AI-gerelateerde banen nemen de afgelopen jaren een vlucht: sinds 2016 is in Nederland het aantal AI-gerelateerde vacatures op Indeed met 207 procent gestegen. De interesse van werkzoekenden, dat wil zeggen het aantal clicks op die vacatures, is in dezelfde periode met 261 procent gestegen. Toch zijn er nog steeds meer openstaande vacatures dan werkzoekenden en ook de komende jaren zal de vraag naar geschikte specialisten naar verwachting verder toenemen.

“Artificial Intelligence en robotisering zijn relevante onderwerpen met gevolgen voor werknemers in bijna elke branche. Uit het onderzoek blijkt dat er enthousiasme is onder werkzoekenden om zich tot robots te wenden om hun carrière voort te zetten – of het nu gaat om een ​​loopbaanadvies of om het vinden van de juiste baan. Tegelijkertijd geeft AI-technologie recruiters de tijd en ruimte om menselijke verbindingen te leggen. Het helpt uiteindelijk de juiste functies te matchen met het juiste talent waar het Nederlandse bedrijfsleven zo hard naar op zoek is”, reageert Sander Poos, managing director van Indeed Benelux.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in