Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10-updates op grote schaal genegeerd

Op het moment dat de herfst-update van Windows 10 (ook bekend als versie 20H2 of versie 2009) uitkwam, draaide de versie uit mei dit jaar (2004 qua Microsoft-nummering) op 37,7 procent van alle Windows 10-pc's. Dat is een enorm verschil met de situatie in 2018 toen bij het uitkomen van de herfstupdate maar liefst 90 procent van de pc's de voorjaarsversie van dat jaar gebruikte.
Geen Windows 10

Microsoft doet heel wat moeite om Windows 10-gebruikers zoveel mogelijk te laten overschakelen op de nieuwste versie van het besturingssysteem. Nadat enthousiastelingen de mogelijkheid hebben gehad de nieuwste versie zelf naar zich toe te halen, dringt Microsoft de wat onverschilligen de nieuwste versie op door middel van een automatische download en herhaaldelijke waarschuwingen deze upgrade te installeren. Dit massaal meekrijgen van gebruikers - en daarmee tegengaan van OS-fragmentatie in de markt - loopt tegenwoordig minder vlot.

Blijkbaar verzetten steeds meer mensen zich tegen het updatebeleid van Microsoft, zo valt te concluderen uit cijfers die AdDuplex verzamelde uit een analyse van de pc's van meer dan 100.000 klanten. Want de resterende 62,3 procent naast de 2004-release draait niet allemaal op de herfstupdate van 2019 (1909, ofwel 19H2, ofwel de november-update van vorig jaar). Het marktaandeel van die direct-voorgaande versie is met 32,4 procent weliswaar niet klein. Maar in de metingen van AdDuplex komen nog oudere versies voor op 27,5 procent van de pc's. De mei-update van 2019 (1903 of 19H1) was goed voor 22 procent, en de releases 1809 en 1803 hebben respectievelijk 2 en 2,1 procent marktaandeel. Nog eens 2 procent van in gebruik zijnde pc's draait nóg oudere versies van Windows 10.

Installatie update hachelijke zaak

Opmerkelijk is ook dat de animo om mee te doen met Microsofts externe testprogramma Insiders afneemt. Ten opzichte van de vorige meting daalde het aantal pc's met een Windows-versie uit het testprogramma van 0,7 naar 0,2 procent. AdDuplex geeft daarbij wel aan dat het om zulke kleine aantallen gaat dat er geen harde conclusies uit te trekken zijn.

marktverdeling windows10 versies in oktober 2020
marktverdeling windows10 versies in oktober 2020

De terugval in populariteit van nieuwe feature-updates van Windows heeft vermoedelijk twee oorzaken. De updates brengen steeds minder nieuwe eigenschappen die het leven van gebruikers substantieel verbeteren. En het uitbrengen van nieuwe feature-updates ging een aantal keer bepaald niet vlekkeloos. De herfstupdate van 2018 spande wat dat betreft de kroon toen bleek dat na installatie sommige bestanden niet meer vindbaar waren. Gebruikers hebben daardoor wellicht de indruk gekregen dat het installeren van een feature-update een hachelijke zaak is.

De nieuwste update voor Windows 10 - het nu gestaag uitgerolde 20H2 - brengt wederom geen spectaculaire vernieuwingen. De verwachting is dan ook dat de populariteit van 20H2 die van 20H1 niet op korte termijn gaat overtreffen.

historie windows10 versies
historie windows10 versies

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in