Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 Herfst Update-tsunami begonnen

De golf waarmee de Herfst-update van Windows 10 uiteindelijk wereldwijd op vrijwel alle pc's terecht komt, is gestart. Gisterenavond Nederlandse tijd heeft Microsoft het pakket nieuwe features en bugfixes - ook wel bekend als de Fall Update, de 20H2- of de 2009-update - officieel vrijgegeven.
Windows 10 update configureren
© Microsoft
Microsoft

Zoals gebruikelijk start deze tsunami als een heel klein golfje, voornamelijk uitgelokt door Windows 10-gebruikers die graag de nieuwste versie willen uitproberen en zelf naar de downloadsite van Microsoft gaan om het pakket op te halen of de update uit te lokken via Windows Update. Voorwaarde is wel dat minimaal Windows 10 versie 1903 al is geïnstalleerd.

Nadat Microsoft met spanning heeft afgewacht welke problemen worden gemeld en deze eventueel heeft opgelost met een aanpassing van het pakket, komen er stapsgewijs grotere golven op gang. Daarbij stuurt Microsoft eerst de update ongevraagd naar pc's die zo makkelijk mogelijk voldoen aan de nieuwste eisen van Windows 10. Het gaat om pc's uit Microsofts eigen Surface-hardwarestal en nieuwe pc's zonder onderdelen en randapparatuur van wat minder bekende producenten. Gaat dat zonder problemen, dan volgen de pc's met meer uitdagingen en komt langzamerhand de grote golf op gang zodat uiteindelijk meer dan een miljard pc's, die gebruik maken van Windows 10, de update ontvangen.

Bij eerdere feature-updates moest Microsoft nog wel eens in paniek de sluizen dichtgooien omdat bleek dat de testprocedures niet waterdicht waren geweest. De najaars-update van 2018 spande daarbij de kroon. Maar vermoedelijk heeft Microsoft daar lessen uit getrokken.

Chromium-Edge niet meer te vermijden

De belangrijkste toevoeging die komt met de herfst-update van 2020 is de Chromium Edge-browser. De software staat volgens Microsoft inmiddels op enkele honderden miljoenen pc's, nadat de software in januari dit jaar beschikbaar kwam. Sindsdien heeft het bedrijf een hoog tempo-updateschema aangehouden voor de nieuwe software met een nieuwe stabiele versie elke zes weken. Inmiddels staat het versienummer op 86. Dat is ook de versie die met de herfst-update naar alle pc's wordt uitgerold. Tot nog toe was het mogelijk om de nieuwe browser te weren bij installatie; vanaf nu niet meer.

De nieuwste versie maakt het mogelijk net als in Windows 10 om met Alt+Tab te wisselen tussen tabbladen in de browser. Ook is het mogelijk om van gepinde websites alle open tabbladen van die site te zien.

In de Windows 10 20H2-versie zelf zijn ook vernieuwingen aangebracht. Zo zijn er voor bedrijven meer mogelijkheden met betrekking tot het fijnreguleren van Mobile Device Management (MDM) en zijn er een reeks verbeteringen aangebracht in Windows Autopilot, Microsoft Defender en Windows Hello-aanmeldroutines.

Eindgebruikers zullen zien dat de app-tegels in hun Startmenu zich beter aanpassen aan het gekozen thema voor de vormgeving van de interface. Ook is het nu duidelijker waar notificaties die in beeld komen vandaan komen en is het makkelijker geworden informatie te kopiëren uit het informatieblad (About). Dat kan handig zijn als er een helpdeskticket moet worden aangemaakt.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in