Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe ga je om met de continue Windows 10 migratie?

Begin dit jaar kwam na tien jaar dan toch een einde aan de officiële ondersteuning voor het populaire Windows 7. De organisaties die hun laatste systemen naar Windows 10 migreerden en hiermee weer een paar jaar van grote upgrades verlost dachten te zijn, komen helaas van een koude kermis thuis. De upgradecyclus versnelt alleen maar en introduceert regelmatig compatibiliteitsproblemen. Hier zijn een vijftal tips om daar mee om te gaan.
Windows 10 installeren
© CC BY 2.0
CC BY 2.0

Hoe minimaliseer je de bedrijfsrisico’s als je veroordeeld bent tot een continue updatecyclus, met alle risico’s van dien? Dit is volgens mij te regelen met de volgende vijf maatregelen:

  1. Maak een inventarisatie van alle hardware binnen de organisatie om te zien welke endpoints gecertificeerd of geschikt zijn voor Windows 10, en welke niet. Dit verlaagt de riciso’s bij toekomstige updates en releases, en je vergroot ermee de zichtbaarheid van je IT-middelen, wat cruciaal is om problemen te voorkomen bij OS-upgrades.
  2. Gebruik automatisering om de uitrol van nieuwe versies te versnellen. Essentieel bij het verbeteren en versnellen van je upgrade- en patchproces is door een endpoint management-tool te gebruiken. Die kan updates voor het OS, drivers en configuraties voor verschillende systemen klaarzetten en deze geautomatiseerd op een geschikt tijdstip doorvoeren, en soms zelfs wanneer dat goed uitkomt voor de gebruiker.
  3. Bied standaard softwareselecties aan. Compatibiliteitsproblemen met besturingssysteemupgrades zijn vaak gerelateerd aan de gebruikte applicaties. Vermijd daarom vrije softwarekeuze door eindgebruikers  en maak dit beheersbaar door een vast softwareaanbod klaar te zetten voor verschillende hardware. Hierbij moeten zowel de applicatiebestanden, configuratiebestanden als de security-policy’s meegenomen worden om een optimale beveiliging en productiviteit te garanderen.
  4. Automatiseer je implementatieprocessen en patchbeheer. De enige betrouwbare manier om de halfjaarlijkse Windows 10-upgrades bij te benen, is door een geautomatiseerd en herhaalbaar upgrade- en patchproces in te regelen. Hiervoor zijn diverse tools beschikbaar, die je helpen om voor alle systemen de noodzakelijke updates en patches in kaart te brengen, installeren, evalueren en deze vervolgens uit te rollen. Doe dit regelmatig en doorlopend in een uniform proces, want daarmee verbeter je de veiligheid van je systemen, en zorg je ervoor dat toekomstige updates en migraties soepeler verlopen.
  5. Monitor en rapporteer de voorgang van een uitrol. Een belangrijk onderdeel van een professioneel upgrade- en patchproces is dat de gebruikte oplossing na een succesvolle upgrade van een endpoint hierover rapporteert. Zo worden alle mogelijke incidenten goed gedocumenteerd en zijn problemen herleidbaar. Automatiseer vervolgens het doorlopende onderhoud van Windows 10, zodat de IT-afdeling het verhelpen en oplossen van problemen kan vereenvoudigen.

De eerder genoemde maatregelen kunnen best uitdagend zijn, maar het goede nieuws is dat ze je niet alleen helpen om beter om te gaan met het doorlopende upgradecyclus van Windows 10. Ze stellen je IT-team in staat om efficiënter te werken, problemen tijdig te lokaliseren en proactief op te lossen, en ze dragen bij aan een veiliger en betrouwbaarder applicatielandschap.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in