Beheer

Windows
Windows 10

Opnieuw fout gevonden in mei-update Windows 10

Fout zet externe schermen op zwart. 

© CC0 - Public Domain
10 juni 2020

Fout zet externe schermen op zwart. 

Er is opnieuw een fout gevonden in de meest recente versie van Windows 10. Als een apparaat met Windows 10 2004 verbonden is met een extern scherm, kan dat externe scherm op zwart springen als een gebruiker probeert te tekenen in een Office-app. Wanneer het probleem naar verwachting opgelost wordt, heeft Microsoft niet bekendgemaakt.

De fout werd ontdekt door Bleeping Computer en is inmiddels ook door Microsoft beschreven in een support note. "Als je een apparaat met een ingebouwd scherm hebt (zoals een laptop of tablet) dat op Windows 10 versie 2004 draait, en een extern scherm aangesloten hebt dat op 'Dupliceer' staat, dan zie je mogelijk beide monitoren flikkeren en de externe monitor op zwart springen als je probeert te tekenen in een Office-app (zoals Word)", aldus Microsoft. De fout kan zich volgens Microsoft ook voordoen bij sommige andere apps waarmee tekenen mogelijk is. 

Mocht een extern scherm inderdaad op zwart springen, dan kan dit verholpen worden door het gebruikte apparaat opnieuw op te starten. Een definitieve oplossing laat echter op zich wachten: Microsoft zegt aan een oplossing te werken, maar laat niet weten wanneer deze verwacht wordt. 

Geplaagd door fouten

De nieuwste versie van Windows 10 wordt geplaagd door fouten, zo is de afgelopen weken gebleken. Slechts een paar dagen nadat versie 2004 op de markt verscheen, maakte Microsoft bekend dat de update voor een groot aantal apparaten geblokkeerd werd. De update bleek diverse problemen te hebben die resulteerden in een "compatibility hold". Windows 10 2004 kan daardoor niet automatisch via Windows Update geïnstalleerd worden. 

Vorige week ging het nog om negen fouten die voor de compatibility hold zorgden. Inmiddels is daar één van opgelost, schrijft Microsoft op zijn website. De acht andere problemen worden nog onderzocht. De automatische installatie van de update wordt dus nog altijd geblokkeerd. 

Gebruikers van versies 1903 en 1909 kunnen Windows 10 2004 wel handmatig downloaden, maar Microsoft raadt dit af tot de problemen verholpen zijn. Wanneer dat is, is onduidelijk. 

Lees meer over
3
Reacties
Nico 12 juni 2020 21:51

Nu ook nog allemaal vervelende pijltjes in de icons door compressie waar ik niet om gevraagd heb. Ik word dodelijk ziek van die updates vol bugs en nieuwe features ten koste van de betrouwbaarheid. Ik ben baas over mijn eigen PC toch? Vanaf nu ga ik de updates een maand uitstellen vanwege dit voortdurende prutswerk.

ten velde 11 juni 2020 18:06

mijn laptop windouws is als op start zwart dan duurt even dan gaat alles traag Facebook en outlook en chrome

Martin v B 10 juni 2020 20:05

Na installatie van 2004 ging het met een aantal reboots foutloos, echter daarna gingen mijn beide desktop schermen voor bijna 5 minuten op zwart na het inlog scherm. Ze staan niet in duplicate mode. Teruggezet naar 1909 en het werkt weer normaal.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.