Beheer

Windows
Windows 10

Microsoft blokkeert Windows 10-update voor veel gebruikers

May 2020 Update bevat te veel problemen om te installeren.

© CC0 Public Domain
2 juni 2020

May 2020 Update bevat te veel problemen om te installeren.

Een groot aantal apparaten kan de Windows 10 May 2020 Update - ook wel versie 2004 genoemd - voorlopig nog niet installeren. De update voor het besturingssysteem verscheen vorige week, maar bevat diverse problemen waardoor deze op veel computers nog niet geïnstalleerd kan worden. 

Microsoft geeft op zijn website aan dat versie 2004 elf problemen bevat, waarvan er één is opgelost. Negen van de problemen die nog onderzocht worden, hebben geresulteerd in een zogeheten "compatibility hold". Dat betekent dat de Windows 10 May 2020 Update niet automatisch via Windows Update geïnstalleerd wordt. Volgens The Verge hebben diverse apparaten daar inmiddels ook bericht van gekregen: in het Windows-updatescherm staat een melding met het bericht dat het apparaat nog niet klaar is voor de update. 

De problemen variëren behoorlijk van aard. Zo zijn er onverwachte errors en reboots met apparaten die altijd aan staan en altijd verbonden zijn, maar er verschijnen ook foutmeldingen als bijvoorbeeld een Thunderbold dock aan- of losgekoppeld wordt. 

Hoewel het voor gebruikers van de versies 1903 en 1909 van Windows 10 wel mogelijk blijft om de update handmatig te downloaden, wordt dit door Microsoft afgeraden tot de problemen opgelost zijn. Wanneer dat is, is nog onduidelijk. Het is dus niet bekend wanneer de update wel automatisch gedownload kan worden naar alle apparaten.

Geen grote update

De Windows 10 2004-update levert onder meer ondersteuning van Windows Subsystem for Linux 2. Daarnaast kunnen applicaties die voor een herstart actief waren, na de herstart automatisch weer geactiveerd worden. De update bevat verder diverse bugfixes en kleine aanpassingen aan onderdelen van het besturingssysteem.

Lees meer over
19
Reacties
c.kramer 29 april 2021 23:49

ik ben windows 10 zat, ik kan een heleboel tekst die ik in windows 7 heb gemaakt niet meer lezen. erkomen alleen hexadecimale tekens. het is een schande dat dat zomaar kan gebeuren.

joop meer 30 september 2020 16:03

Mijn laptop gaar telkens in storing na update 2004 daardoor al div keren opnieuw geinstalleerd maar blijft storing geven wordt inmiddels doodziek van Windows met al die updates die telkens voor problemen zorgen.

Jean-Michel Veerman 11 augustus 2020 09:02

Installeer deze update niet! Ik heb meerdere malen win10 opnieuw moeten installeren tot ik erachter kwam dat het aan de onderdelen update lag. Na deze verwijderd te hebben vanuit herstelomgeving startte windows weer op. Soms werken de menu's niet of verkenner kapt er ineens mee, zelfs na opnieuw opstarten. Willekeurig start windows op in herstelmodus maar vervolgens is niks herstelbaar en alles mislukt steeds. Na de onderdelenupdate verwijderd te hebben prompt windows niet meer om deze te installeren. Ook heb ik eens gehad dat ik mijn gebruikersprofiel niet meer kon laden... Kortom, niet installeren!

Anoniem 09 augustus 2020 22:57

Wat mijn bevindingen zijn met de onderdelenupdate 2004 van Windows 10 is dat hij vaak en regelmatig zo vastloopt dat de gehele computer bevriest en Ctrl-Alt-Del niet eens meer werkt. Dus taakbeheer en computer normaal kunnen afsluiten dahaaaag. Mijn muis werkt dan wel maar daarmee heb je dan ook alles gezegd. Ik kan niet eens veilig de computer afsluiten en moet op een gegeven moment de aan uit knop van mijn computer gebruiken.

Anoniem 09 augustus 2020 22:49

Media Creation Tool haalt ook niet veel uit, want Microsoft heeft update 2004 in de Media Creation Tool gezet.
Ik heb al met systeemherstel de boel proberen terug te zetten maar er zijn gewoon geen herstelpunten meer om terug naar te gaan. Ik heb deze 2004 update helemaal nooit gewild, hij is er gewoon arrogant opgezet. Kennelijk hebben ze zoveel vertrouwen in deze 2004 onderdelen update dat ze hem bij iedereen beginnen op te dringen.
Het enige wat ik nog kan doen is de laatst aangekochte USB stick met Windows 10 er op terug zetten. Maar dat is ook maar tijdelijk, want Microsoft is zo arrogant dat ze als ik die optie uitvoer gewoon irritant en arrogant de onderdelenupdate 2004 er gewoon weer opnieuw opzet.
Hadden ze laatst ook niet een fout met een update van Microsoft Outlook 365 die de hele e-mail liet verdwenen?
Ik weet niet wat er aan de hand is, maar er zijn serieuze problemen aan de gang bij Microsoft. Serieuze problemen waar niemand bij Microsoft zich voor lijkt te interesseren.

Marieke Lokers 08 augustus 2020 17:15

Sinds de update kon ik mijn NAS niet meer benaderen. Na een aantal keer de laptop opnieuw opstarten kon ik weer bij mijn NAS, maar werd er gevraagd om het wachtwoord. Het wachtwoord werd alleen niet geaccepteerd. Tevens werd er in Outlook 2019 steeds om mijn wachtwoord gevraagd. Na het invoeren ging het even goed maar kwam het probleem na een tijdje weer terug. Na het terugdraaien van de update nergens geen problemen meer mee.

johan van de wiel 29 juli 2020 22:57

Afgelopen zondag en maandag een update gehad niets werkt meer na behoren en groot deel van mijn e-mails zijn verdwenen en alles gaat zeer traag en moeizaam met de computer. Op alle sites moet ik opnieuw wacht woorden instellen. is er niets anders dan Microsoft dat wel werkt.

Geert Mahieu 20 juli 2020 16:39

Ondertussen al over de helft van juli 2020 maar nog steeds geen goed werkend Win 10 2004 , ik denk dat ze beter wachten tot mei volgend jaar .... op mijn laptop werk ik ondertussen met Linux Mint 20 moest ik op mijn desktop niet zoveel software hebben staan waar ik voor betaald heb zou ik allang Windows er afgezwierd hebben .....

MarijeR 17 juli 2020 12:42

Na de laatste update afgelopen week, doet mijn computer niks meer. Hij start helemaal niet meer op. Hij vraagt om een bootdisc. Die heb ik niet bij mij systeem gekregen. Windows was al geïnstalleerd toen ik het systeem kocht. Wat nu?

Harm Jan 03 juli 2020 21:19

Ik heb update van windows 10 uitgevoerd maar nu werkt mijn pincode niet meer. Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

Frans683 03 juli 2020 13:45

Na installatie van onderdelenupdate 2040 werkte in eerste instantie alles normaal. Pas enige tijd later na afsluiten en opnieuw opstarten duurde het zeker 5 minuten voordat ik mezelf kon aanmelden. Ook mijn muis werkte niet meer goede, veel te traag, Outlook beginnen duurde een "eeuwigheid"! Toetsaanslagen kwamen vertraagd in beeld, verschillende Apps werkten gewoon niet meer. Geen foutmelding o.i.d., maar er gebeurde gewoon niets. Ditzelfde gebeurde met het ontwaken uit de slaapstand. Ellende, dus.
Ik ben in systeemherstel teruggegaan naar de vorige versie 1909.
Krijg de update naar 2020 nog gewoon aangeboden. Dus, Microsoft, nog heel wat te doen!

Bop 29 juni 2020 13:55

Overigens nu bijna 4 weken na dit artikel, nog geen enkele korrektie doorgekregen.
En dit loopt allemaal nog veel langer.

Bop 29 juni 2020 13:52

Kregen hem ook gewoon, maar Bluetooth start nu alleen nog maar op via een 'Troubleshooter'.
En het wàs altijd al moeizaam.

Als ik de andere meldingen hier zie hebben ze heel wat verkloot.

van der Hel 28 juni 2020 22:36

Na update van Windows werkt internet niet meer .Ook oplossing via Windows Community geeft geen resultaat.Windows Communry US geeft advies niet te downloaden omdat dit een groot probleem is.

Jacques 27 juni 2020 17:40

Bij mij is er ook heel veel mis. De pc start traag op...de muisaanwijzer reageert schokkerig op de bewegingen van de muis...het typen in mijn emailprogramma gaat traag (de letters verschijnen later in beeld dan het moment van aanraking van toetsen)....Het afspelen van geluids-en videobestanden is nog het ergst van alles. Het gebeurt schoksgewijs en gaat gepaard met enorme bromgeluiden. Ik wil terug naar versie 1909 maar ik weet niet hoe. Heb ik daar en installatiedvd van die versie voor nodig als ik dat via Systeemherstel doe? Of vindt Windows de vorige versie ook zonder dat?

karel 17 juni 2020 22:27

grafische kaart werd niet meer herkend (geforce 950). dan maar gebruik gemaakt van grafische vermogen van moederbord(intel). Om zo terug te gaan naar 1909.

Ben Geusens 12 juni 2020 08:20

Microsoft bied deze update nog steeds aan via Windows Update!
Mijn vader had deze geïnstalleerd op zijn HP Laptop en het was meteen mis, want zijn oudere versie Office 2007 werkte niet meer en was ook niet meer te herstellen of opnieuw te installeren. Ook de ingebouwde cd/dvd brander werkte niet meer goed , deze begon gewoon de schijf te lezen en stopte dan weer zonder enige melding te geven dat er iets fout was.
Daarna zag ik op internet dat er problemen waren met deze update , dus heb ik deze versie weer ongedaan gemaakt voor hem wat ook niet vlekkeloos verliep want na het terugzetten werkte office 2007 nog steeds niet en ook installeren werkte nog steeds niet. Ik heb toen ook nog eens de fabrieksinstellingen met behoud van persoonlijke bestanden terug gezet en pas daarna werkte office 2007 weer nadat ik deze opnieuw had geïnstalleerd en ook de cd/dvd brander werkte daarna weer goed.
Tot mijn verbazing heeft Microsoft zojuist de onderdelen update 2004 weer aangeboden om te installeren via Windows Update''zonder enige waarschuwing van problemen met deze update''. Dit vind ik niet kunnen, dit is mensen maar ook bedrijven in de problemen brengen.
Ik dacht dat Microsoft deze update had geblokkeerd? Dus niet!
Word tijd dat Microsoft stopt met gebruikers van hun producten als testpiloten te gebruiken want zo zie ik het.
Geef een update pas vrij als deze goed functioneert en niet eerder!
Dat een update niet altijd meteen voor de volle 100% goed werkt voor iedereen kan ik me wel iets bij voorstellen maar een update vrijgeven die naar mijn mening nog niet eens voor 50% (of nog minder) in orde is dat kun je gewoon niet maken!

Hendrik 11 juni 2020 22:36

Vergeten: Ook de screensaver, slaapstand en sluimerstand werden niet meer automatisch geactiveerd na de ingestelde tijden. Reset naar standaard instellingen maakte niets uit. Ik gebruik 2 beeldschermen en een GTX kaart in een i7 desktop systeem.

Hendrik 11 juni 2020 16:55

Er is veel meer mis. Zodra je bij Chrome inlogt op één van je accounts worden de wachtwoorden van Outlook 2016 gewist, of in elk geval uitgeschakeld. Je kunt ze opnieuw ingeven, dan werkt het weer even, maar na een slaapstand of herstart moet je de wachtwoorden weer allemaal ingeven. Bij Google moet je opnieuw 'onveilige toepassingen' toestemming geven om gmail accounts in Outlook 2016 te kunnen gebruiken. Ook daar wordt de instelling gewist. Ik heb heel wat getest, maar geen duidelijke oorzaak kunnen vinden. Het probleem ontstond na de 2004 update, en bleef bestaan na de aanvullende 2004 updates deze week (10 mei 2020)
Windows herstellen (sfc en DISM commando's) helpen niet, ondanks dat er een foutloos systeem wordt gerapporteerd. En ik heb een behoorlijk zwaar systeem dat onder 1909 probleemloos werkte.
Het enige dat werkt is terug naar 1909 !!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.