Overslaan en naar de inhoud gaan

Apps sjoemelen met privacylabel Google

Een groot deel van de populairste apps in Googles Play Store voldoet niet aan de privacyregels die Google officieel stelt. De ontwikkelaars lijken er mee te sjoemelen. Dat meldt Mozilla na bestudering van 40 van deze apps.
Privacyverordening
© CC by S.A. 2.0
CC by S.A. 2.0

Google introduceerde in 2021 speciale privacy labels, in navolging van iOS. Ontwikkelaars moesten daarvan zelf aangeven hoeveel data hun app verzamelde. Met behulp van dit privacy label hebben gebruikers daar dan snel inzicht in. Daar voert Google echter geen enkele controle op uit, waardoor die ontwikkelaars ongestraft kunnen liegen of bepaalde feiten achterwege kunnen laten.

Betrapt

Bij nadere inspectie vond Mozilla dat 80% van de onderzochte apps “foute of misleidende” app privacy labels bevatten. Mozilla geeft aan dat het niet erg moeilijk was om de frauderende danwel falende apps te betrappen. Zo gaven Snapchat, TikTok en Twitter in de App Store aan dat ze geen data delen met derde partijen. Vervolgens zetten ze in hun privacybeleid gedetailleerd uit met welke derde partijen ze dus wel welke data delen.

Op de lijst staan naast de hierboven genoemde gratis apps ook betaalde games zoals Minecraft. Mozilla heeft wel wat tips voor Google om hierin verbetering aan te brengen. Zo stelt Mozilla voor aan Google om ook sancties te zetten op leugens in de labels. Ook raadt het bedrijf aan duidelijk te maken aan gebruikers dat Google hier verder geen controle op uitoefent. Daarnaast vindt Mozilla het raadzaam dat Google samen met Apple een standaard ontwikkelt voor de app privacy labels.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in