Overslaan en naar de inhoud gaan

Teams, Meet en WebEx verzamelen volop privacygevoelige data

Teams, Meet en WebEx verzamelen heel wat meer data van gebruikers dan verwacht. Daarbij gaat het onder meer om informatie over wie deelneemt aan een gesprek en de IP-adressen van alle deelnemers.
videovergaderen

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports. Zij vergeleken de privacyvoorwaarden van Microsoft Teams, Google Meet en WebEx van Cisco. Die wijken niet veel af van elkaar. Duidelijk is wel dat wie die ondertekent, toestemming geeft om informatie te verzamelen van zijn gesprekken. De privacyvoorwaarden van Teams gelden ook voor Skype en die van Google Meets ook voor Duo en Hangouts.

Volgens die voorwaarden kunnen zowel Microsoft, Google als Cisco tijdens videovergaderingen data verzamelen over wie deelneemt, hoe lang een gesprek duurt en wat de IP-adressen zijn van de deelnemers. Daarbij wordt geen verschil gemaakt tussen de data van de organisator van de vergadering en die van de deelnemers.

Gezichtsherkenning trainen

De drie fabrikanten geven niet aan waar ze de data voor willen en kunnen gebruiken. Wel is duidelijk dat ze de data kunnen combineren met data van andere commerciële bedrijven om profielen op te bouwen van de gebruikers. Ook kunnen ze met de videobeelden van de vergaderingen gezichtsherkenningssystemen trainen.

De drie fabrikanten geven aan dat ze alleen video-opnamen maken van de vergaderingen als de deelnemers zelf voor opnames kiezen. Wel kunnen alle deelnemers opnamen maken van de vergadering zonder toestemming van de andere deelnemers.

Hoe lang de data bewaard blijven geeft alleen Cisco duidelijk aan: maximaal 7 jaar. Microsoft en Google noemen geen periode.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in