Overslaan en naar de inhoud gaan

'Securitybedrijf Fox-IT wordt opgeknipt, deel wordt verkocht'

Het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT ondergaat een reorganisatie. Donderdag kondigde managing director Inge Bryan aan op te stappen en ingewijden zeggen tegenover de Volkskrant dat het bedrijf opgeknipt wordt door het Britse moederbedrijf NCC Group.
Hack
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Volgens de bronnen van de Volkskrant wordt het bedrijfsonderdeel dat over de beveiliging van staatsgeheimen gaat, Fox Crypto, verkocht. Waarschijnlijk geldt hetzelfde voor DetAct, de dienst waarmee banken financiële fraude kunnen opsporen. De rest van het bedrijf wordt volgens de bronnen geïntegreerd in de NCC Group, waardoor de Nederlandse directie op termijn zou verdwijnen. Ook de naam van het bedrijf zou in de toekomst gaan verdwijnen.

Inge Bryan - die op 1 januari 2021 de managing director van Fox-IT werd - heeft dus in ieder geval aangekondigd weg te gaan. De huidige COO van het bedrijf, Harmen Dikkers, is per 1 juni interim managing director. Bryan blijft echter nog tot de herfst betrokken bij Fox-IT als adviseur, om zo voor een goede overdracht te zorgen.

Fox-IT weigerde te reageren op vragen van AG Connect, maar verwijst alleen naar de berichtgeving rondom het vertrek van Inge Bryan.

24 jaar Fox-IT

Fox-IT werd in 1999 opgericht door Ronald Prins en Menno van der Marel. Het bedrijf richt zich met name op forensisch onderzoek en incident response, waarmee het over de jaren heen een gevestigde naam in Nederland werd. Het bedrijf deed onder meer onderzoek naar de infiltratie in het Belgische Proximus, de ransomware-aanvallen bij de Universiteit Maastricht en bij voetbalbond KNVB. 

In 2015 werd het bedrijf overgenomen door de Britse branchegenoot NCC Group, die ruim 133 miljoen euro neerlegde voor het bedrijf. Fox-IT bleef na de overname wel onder de eigen naam opereren. 

Prins - die in 2020 een nieuw securitybedrijf met de naam Hunt & Hackett startte - wil desgevraagd niet inhoudelijk reageren op de berichtgeving van de Volkskrant. "Ik vind het jammer voor Inge en hoop het beste voor alle medewerkers van Fox-IT", zegt hij tegenover AG Connect. 

Spanningen

Na de overname ontstonden echter spanningen, schrijft de Volkskrant nu. Er waren botsingen over de bedrijfscultuur en verschillen van inzicht over de koers. Een voormalig leidinggevende zegt: "Eigenlijk was het een totale mismatch." In 2020 resulteerde dat in een couppoging: drie topmanagers probeerden het bedrijf los te krijgen van de NCC Group, via een externe investeerder. Dat voorstel werd door het bestuur van NCC afgewezen en de drie managers moesten het veld ruimen.

In 2021 kwam Inge Bryan aan boord, waarna het rustiger werd rondom Fox-IT. Destijds zei ze in gesprek met AG Connect dat ze zich vooral afvroeg waar ze van toegevoegde waarde kon zijn. "Volgens mij kan ik bij Fox wat betekenen. Ik voelde me geroepen.”

Maar volgens de Volkskrant bleven er spanningen binnen het bedrijf, die versterkt werden door het slechte economische klimaat. De NCC Group moest bezuinigen en gaf in maart een winstwaarschuwing af. De beurswaarde nam in een jaar tijd bovendien met 57% af. Fox-IT groeide wel, maar de NCC Group zou besloten hebben dat alles wat niet bij hun kernactiviteiten past, wordt verkocht. Fox-IT zou daar dus één van zijn.

Update 10:44: Reactie Fox-IT toegevoegd aan artikel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee