Overslaan en naar de inhoud gaan

Rusland wil cybercriminelen die de natie dienen vrijstelling geven

Rusland wordt in de oorlog tegen Oekraïne gesteund door diverse groepen hackers, waarvan enkelen goede banden onderhouden met het Kremlin. Er zijn ook groepen die onafhankelijk opereren in hun acties. Het Kremlin werkt aan wetgeving die alle hack-pogingen die de natie dienen legaliseert.
© Flickr
Flickr

CyberSecurity Connect schrijft dat sommige Russische hackers niet alleen door het Westen, maar ook in de ogen van Rusland als criminelen worden gezien. Op termijn zou dit kunnen veranderen. De website meldt dat er wordt overwogen om hackers die Russisch belang dienen vrijstelling te geven van aansprakelijkheid.

Russische hackers kunnen in hun land momenteel tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen voor hun acties. Russische staatsman Alexander Khinshtein meldt aan staatspersbureau TASS dat er wordt gewerkt aan een vrijstelling van aansprakelijkheid voor cybercriminelen die handelen in het belang van de Russische Federatie op het gebied van computerinformatie. “Zowel in ons land als in het buitenland."

Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, uitte onlangs kritiek op de ‘bevroren’ samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland op gebied van cybercriminaliteit. Hij is het er niet mee eens dat Rusland 'een vrijstaat is voor cybercriminelen', zoals afgevaardigden van het Witte Huis onlangs verklaarden.

Amerikaanse hackers

Antonov meldt dat Rusland in 2022 het doelwit was van een ongekend hoog aantal externe cyberaanvallen. “Zo’n 50.000 aanvallen van hackers werden afgeweerd. Het merendeel daarvan was afkomstig van het grondgebied van de Verenigde Staten.”

De Russen proberen intussen in kaart te brengen "hoe de Nederlandse energievoorziening eruit ziet" om te kijken hoe ze die kunnen saboteren. De kustwacht en de marine zouden dat hebben kunnen voorkomen, zegt de directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD Jan Swillens. Ze zouden "zeer geïnteresseerd zijn" in de energie-infrastructuur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in