Overslaan en naar de inhoud gaan

Rusland wil Nederlandse energievoorziening verstoren, waarschuwt MIVD

De Russen proberen in kaart te brengen "hoe de Nederlandse energievoorziening eruit ziet" om te kijken hoe ze die kunnen saboteren. De kustwacht en de marine zouden dat hebben kunnen voorkomen, zegt de directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD Jan Swillens. Ze zouden "zeer geïnteresseerd zijn" in de energie-infrastructuur.
energie

Volgens Swillens heeft "enkele maanden geleden" een Russisch schip op de Noordzee gevaren dat probeerde de systemen achter de Nederlandse windenergievoorziening in kaart te brengen. "Daar is op gehandeld. De kustwacht is daarop afgegaan, de marine is daarop afgegaan." Het schip is weggeleid. De poging om informatie te vergaren "is niet succesvol geweest, maar het heeft wel plaatsgevonden", aldus de MIVD-chef tijdens een gezamenlijke persconferentie met de AIVD.

Energie, maar ook internetkabels

De infrastructuur in de Noordzee is breder dan alleen de voorziening voor windmolenparken. De Russen zouden ook geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld internetkabels en gasleidingen. Volgens de diensten is sprake van "voorbereidingshandelingen voor verstoring en sabotage". De diensten waarschuwen al langer dat het ook mogelijk is om in het geheim een aanslag te plegen op andere onmisbare voorzieningen, zoals die voor het drinkwater.

De twee inlichtingendiensten van Nederland stellen ook dat de oorlog in Oekraïne lang kan voortduren, mét alle gevolgen daarvan ook hier. "De uitkomst van deze oorlog is bepalend voor onze toekomstige veiligheid en welvaart. Dit conflict is niet alleen een Oekraïense strijd", aldus de AIVD en MIVD.

Update:

MIVD-topman Swillens heeft niet gesproken van Russische schepen (meervoud), maar van een Russisch schip (enkelvoud).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in