Overslaan en naar de inhoud gaan

NSA en GHQC breken in bij mobiel telefoonverkeer

Gemalto is een Franse beveiliger met een beursnotering in Amsterdam en zorgt voor de beveiliging van chips en simkaarten, die bijvoorbeeld in telefoons en creditcards worden gebruikt. De Amerikaanse NSA en haar Britse evenknie GCHQ braken voor 2010 al in bij het interne computersysteem van Gemalto.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Stiekem loeren

Met de gestolen data kunnen de geheime diensten mobiele communicatie in de gaten houden, zonder dat daarvoor toestemming moet worden gezocht bij telecomproviders en buitenlandse overheden. Er hoeft immers geen data afgetapt te worden. Bovendien laat deze manier van datavergaring geen sporen achter bij de providers. Met de versleutelingen kunnen bovendien eerder onderschepte data worden ontcijferd.

Inbraak niet bekend

Gemalto was donderdagavond niet direct voor commentaar bereikbaar. Tegen The Intercept zei Gemalto dat het van niets wist. "Ik ben beledigd en behoorlijk bezorgd dat dit is gebeurd", aldus bestuurder Paul Beverly. "Het belangrijkste wat mij betreft is begrijpen hoe dit is gedaan, zodat we elke maatregel kunnen nemen om te zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Ook willen we zeker weten dat telecomproviders die we als klant hebben geen hinder ondervinden." Gemalto heeft naast T-Mobile en veel financiële instellingen ook overheden als klant, zoals de Nederlandse.

Plasterk moet duidelijkheid scheppen

De leaks roepen dan ook heel erg veel vragen op. Wij vinden dat er zo snel mogelijk meer opheldering komen over de omvang voor de gebruiker: Welke Nederlandse providers gebruiken simkaarten van Gemalto? Hoeveel Nederlandse sleutels zijn er onderschept? Ook moet duidelijk worden of er op Nederlandse bodem is gehackt door buitenlandse geheime diensten. D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt het onacceptabel als bevriende veiligheidsdiensten digitaal spioneren in Nederland. Hij roept minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) dinsdag naar het wekelijkse vragenuurtje van de Kamer om hier opheldering over te krijgen.

Twee maten

Schouw: "Het kan niet zo zijn dat we aan de ene kant met buitenlandse veiligheidsdiensten samenwerken, maar dat zij tegelijkertijd illegaal en zonder toestemming in Nederland digitaal spioneren. Plasterk moet hier zo snel mogelijk duidelijkheid over geven. Wat is hier aan de hand?"

Ook GroenLinks wil opheldering van Plasterk. "Dit is een heel serieuze inbreuk. Ik wil weten wat de minister doet om te voorkomen dat de NSA nog gebruik kan maken van deze gestolen encryptiecodes," zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in