Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland wil gehele levenscyclus lang updates voor Europese hardware en software

Minister Adriaansens van Economische Zaken meldt dat Nederland wil dat producten een levenscyclus lang beveiligingsupdates krijgen. Het kabinet gaat zich hiervoor inzetten tijdens onderhandelingen over de Cyber Resilience Act, een Europees wetsvoorstel dat software en hardware veiliger moet maken.
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

“Het kabinet onderzoekt mogelijkheden om tot een effectievere ondersteuningstermijn te komen zodat gedurende de hele levenscyclus van een product veiligheidsupdates beschikbaar worden gesteld”, zo schrijft Adriaansens in antwoord op Kamervragen van GroenLinks, de PvdA, de SP en de PvdA. Op dit moment moeten producten volgens het wetsvoorstel minimaal vijf jaar lang updates krijgen. Dat vindt het kabinet echter niet genoeg.

Duurzaamheidsdoelen

Een argument voor het hanteren van een maximumtermijn kan zijn dat het voor producenten een lagere drempel geeft om nieuwe innovatieve producten op de markt te brengen omdat de hoeveelheid bijkomende verplichtingen dan voorspelbaar is en voor een beperkte duur is, schrijft de minister.

Toch wil het kabinet liever aansluiten bij de volledige levensduur van het product, onder meer omdat een maximale beschermingstermijn van vijf jaar een ongewenste prikkel zou kunnen geven voor producenten om hun producten niet langer mee te laten gaan dan vijf jaar. Dat laatste past niet bij de duurzaamheidsdoelen van Nederland en de EU.

Intellectueel eigendom

De partijen vroegen daarnaast hoe het kabinet kijkt naar de overweging om producenten te verplichten broncode te publiceren, inclusief voorbereidend materiaal zoals toolchains en compilatiegegevens, wanneer een fabrikant geen veiligheidsupdates meer wil leveren.

Adriaansens stelt dat dit nadelige gevolgen voor innovatie kan hebben vanwege het belang van bescherming van intellectueel eigendom. Het publiceren van broncode levert daarnaast niet altijd per definitie veiligheidsupdates door derden op. Ook het risico op misbruik door kwaadwillenden moet worden meegewogen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in