Overslaan en naar de inhoud gaan

Extreem kritieke fout in Linux Kernel gevonden

Beveiligingsonderzoekers hebben een extreem kritieke kwetsbaarheid in de Linux Kernel gevonden. Via de fout kunnen aanvallers eigen code uitvoeren op kwetsbare systemen, zonder dat hier authenticatie voor nodig is. De ernst van de fout wordt ingeschat op 10, het hoogste niveau wat mogelijk is.
Linux Tux

De fout zit specifiek in de ksmbd-module die in versie 5.15 aan de Linux Kernel werd toegevoegd, schrijft The Register. Dit is een file server aan de Kernel-kant, dat het SMB3-protocol implementeert, zodat er bestanden over het netwerk gedeeld kunnen worden

De module is echter nog vrij nieuw en wordt nog lang niet door iedereen gebruikt, waardoor het probleem mogelijk beperkt blijft. Wie de ksmbd-module niet gebruikt, is namelijk ook niet kwetsbaar door het gevonden probleem.

Patch beschikbaar

De kwetsbaarheid werd afgelopen juli al ontdekt door het Thalium Team van de Thales Group, maar werd geheim gehouden tot er een patch beschikbaar werd. De Zero Day Initiative kondigde daarom vlak voor de Kerst pas aan dat de fout bestaat.

In Linux versie 5.15.61 en in nieuwere versies van het besturingssysteem is het probleem verholpen. Gebruikers en systeembeheerders worden daarom geadviseerd te upgraden naar één van die nieuwe versies. Een andere optie is om geen ksmbd te gebruiken, maar over te stappen naar Samba, waar de fout niet in zit. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in