Overslaan en naar de inhoud gaan

Kogel is door de kerk: Rust in Linux 6.1

De programmeertaal Rust krijgt een vaste plek als standaard naast het klassieke C bij de doorontwikkeling van de Linux-kernel. Rust moet op termijn Linux betrouwbaarder en veiliger maken omdat deze taal ingebouwde veiligheidsmaatregelen heeft tegen veelgemaakte programmeerfouten.
Linus Torvalds
© CC-BY 2.0 - Flickr.com
CC-BY 2.0 - Flickr.com

Hoewel veel ontwikkelaars inmiddels overtuigd zijn van het nut van Rust, kostte het toch veel moeite om het Linux-team over de streep te halen deze taal toe te passen in de kernonderdelen van het besturingssysteem. Er bestond veel vrees dat extensies en drivers niet overweg zouden kunnen met de nieuwe instructies.

Zorgen over compatibiliteit

Dat was ook een terechte zorg, signaleert ZDNet. Zo zijn bijvoorbeeld bij de nieuwe Rust Linux NVMe driver meer dan 70 extensies toegevoegd aan Rust om het geheel te laten werken. Hoewel Linux-bedenker en hoofdbeheerder Linus Torvalds aanvankelijk ook sceptisch was, is hij nu heel zeker van de zaak. "We hebben tientallen jaren uitzonderingen op standaard C gebruikt. Er moet iets heel geks gebeuren wil Rust niet in 6.1 terecht komen", zegt hij tegen ZDNet.

In de laatste besloten Linux kernel Maintainers Summit in Ierland vorig week, was er nog wel discussie. Die ging echter meer over welke compilerversies nu gebruikt zouden worden. Of Rust nu definitief een plek zou krijgen in het ontwikkelproces, was voor niemand nog een vraag.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in