Overslaan en naar de inhoud gaan

Linux-kernel flirt met Rust en Linus Torvalds kijkt toe

Het gebruik van de programmeertaal Rust krijgt langzamerhand voet aan de grond in de kerncode van Linux, waardoor de kans op fouten afneemt.
Linus
© TED
TED

Veel van de kwetsbaarheden in de Linux-kerncode komen voor uit problemen met de beveiliging van het geheugen. Door Rust te gebruiken kunnen die problemen worden voorkomen, omdat de interpreter van de programmeertaal automatisch een check uitvoert op veelvoorkomende fouten en daarop zelfs blokkeert. Het is niet de bedoeling om de hele Linux-kernel te herschrijven in Rust, stelt Linux-ontwikkelaar Nelson Elhage. Maar het idee is waar mogelijk Rust te gebruiken om nieuwe code te schrijven, voegt hij toe. Ook tijdens de 2020 Linux Plumbers Conference kreeg het idee de nodige aandacht.(pdf)

Linux en de programmeertaal C zijn tot nog toe onlosmakelijk verbonden. De voorstellen om over te stappen op een andere taal zijn dan ook opmerkelijk. Geestelijk vader van Linux - Linus Torvalds - weet dan ook nog niet zo goed wat hij er van moet vinden, blijkt uit een vraaggesprek met ZDNet.

Hij zegt geïnteresseerd te zijn in het project, maar ziet wel dat het vooral gedreven wordt door mensen die heel enthousiast zijn over Rust. "Ik sta open om de beloofde voordelen te overwegen en sommige valkuilen te vermijden, maar ik weet ook dat beloftes soms niet uitkomen." Torvalds wil dus eerst zien hoe het in praktijk uitwerkt en zegt de ontwikkeling op geen enkele manier te stimuleren.

Begin bij drivers

Er zijn wel een aantal zorgen, met name over de werking van bestaande API's in de kernel, de architectuur en de compatibiliteit tussen Rust en C met betrekking tot de Application Binary Interface (ABI). De verwachting is dat Rust het eerst een plek gaat krijgen bij het creëren van nieuwe drivers omdat die aan het eind van de keten zitten. Drivers zijn afhankelijk van de core maar de core is nooit afhankelijk van de drivers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in