Overslaan en naar de inhoud gaan

ABN AMRO: opvallend snelle toename cybercrime bij mkb

Een groeiend aantal mkb-bedrijven in Nederland heeft wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit. Dat wordt duidelijk uit onderzoek van ABN AMRO. De bank maakt dat op uit onderzoek onder 233 zakelijke klanten die verantwoordelijk zijn voor de cyberveiligheid binnen hun bedrijf.
Bakkerij
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Een jaar geleden waren nog slechts 45% van de mkb'ers slachtoffer geweest van een cyberaanval. De toename onder deze bedrijven gaat volgens de bank opvallend snel: inmiddels is 80% van hen wel eens het doelwit geweest van cybercriminelen.

"Hiermee zijn aanvallen in het mkb-segment voor het eerst dieper doorgedrongen dan in het grootbedrijf, waarvan 75% te maken heeft gehad met cybercriminaliteit”, zo schrijft ABN Amro in het rapport. Een jaar geleden waren met name grote bedrijven nog doelwit van cybercriminelen. Ze werden significant meer aangevallen. Volgens ABN Amro lijken criminelen hun aandacht nu te verleggen naar kleinere kwetsbare bedrijven.

Alertheid

Maar zij lijken de gevaren nogal te onderschatten. Slechts 29%van de mkb’ers ziet cybercriminaliteit als een groot risico, hetzelfde niveau als vorig jaar. Onder grote bedrijven is wel een duidelijke stijging zien van risicoperceptie: van 41 naar 64%.

ABN Amro schrijft dat 66% te maken heeft gehad met phishing via e-mail, sms-of WhatsApp-berichten. Ook met malware heeft een flink deel te maken gehad: zo’n 38%. “De verspreiding van deze kwaadaardige programma’s gaat gemakkelijk in een tijdperk waarin de toegang tot software en softwarecomponenten met een paar muisklikken tot stand komt. Doordat de ontwikkelingen zo snel gaan, dreigen bedrijven achter te lopen op de hackersgemeenschap.”

Eisen nemen toe

De eisen aan de security van mkb-bedrijven zullen toenemen, stellen experts van de bank. “De kritische blik op ketenpartners zal nog extra worden versterkt door nieuwe Europese regelgeving op het gebied van cybersecurity. NIS2, de opvolger van de eerdere Network and Information Systems-richtlijn (NIS), spoort namelijk bedrijven aan om afspraken rond cyberveiligheid contractueel vast te leggen met hun directe leveranciers en partners.”

Het is volgens ABN Amro belangrijk om aandacht te besteden aan het eigen cybersecuritybeleid. “Bedrijven die hun cyberveiligheid niet goed op orde hebben – en dit zijn dus met name kleine bedrijven – dreigen zichzelf anders buitenspel te zetten.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in