Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdere groei voor ICT-sector in 2022, voorziet ABN Amro

In tegenstelling tot veel andere sectoren staat de ICT-branche goede tijden te wachten in 2022, voorspelt ABN Amro. In de nieuwe sectorprognose voorziet de bank een groei van 4,5%, geholpen door economische omstandigheden en voortzetting van digitalisering. Tegelijkertijd kan economisch zwaar weer voor andere sectoren de tech- en telecomsector weer raken. En dan zijn er nog stijgende energiekosten en een tekort aan IT'ers.
stijging
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

De IT-branche en de telecombranche zijn relatief goed bestand gebleken tegen het coronavirus, constateert ABN Amro in de Sectorprognoses 2022. Dit succes geldt niet alleen in vergelijking met sectoren als de horeca, retail en leisure (waar ook evenementen onder vallen). De ICT-wereld doet het ook beter dan de mediasector (met reclamebureaus en uitgeverijen) die in ABN's sectoranalyses op één hoop wordt gegooid; in de sector TMT (Technologie, Media en Telecom).

Dankzij digitalisering en thuiswerken

De omzet van de IT-branche lag in de eerste drie kwartalen van dit jaar maar liefst 8 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt de bank. "De verdere digitalisering van de samenleving hielp daarbij. Zo heeft thuiswerken een grote vlucht genomen en kreeg het online winkelen een impuls", schrijft sectoreconoom Sonny Duijn van ABN Amro.

Het dataverkeer in en door Nederland is dan ook flink toegenomen. De bank meldt dat internetknooppunt AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) over 2020 een stijging van 35% van het internetverkeer heeft gerapporteerd. Eerder heeft het knooppunt aangegeven dat in 2021 dat groeipatroon is doorgezet. "Ook voor volgend jaar verwacht ABN AMRO ruime groei voor de IT-sector, ondersteund door de economische omstandigheden en de verdere digitalisering."

De lopende coronacrisis blijkt de ICT-branche ook de kans te bieden om meer klanten te binden aan internetdiensten. Daarnaast is het belang van cybersecurity duidelijk onderstreept, wat de branche ook groei geeft. Cybersecurity is ook een onderwerp waar het aanstaande nieuwe kabinet de komende jaren flink op gaat inzetten, merkt analist Duijn op in de Sectorprognoses 2022 die nu zijn gepubliceerd.

Niet immuun voor corona

De tech- en telecombranches zijn echter niet immuun voor het coronavirus. Als non-IT-bedrijven voorzichtiger worden, door bijvoorbeeld slecht economisch weer in hun sectoren, kan dat tot opzegging van online diensten leiden. "Dit kan onder meer Software-as-a Service-bedrijven treffen en groeivertraging teweegbrengen, zoals in 2020 ook het geval was." Soms wordt er echter juist extra geïnvesteerd, om versnelde groei te realiseren, wanneer beperkende maatregelen vanwege corona weer worden opgeheven.

"Daarnaast hebben bedrijven in de IT-sector andere uitdagingen. Neem datacenters, die onderwerp zijn van maatschappelijke reuring, zoals de discussie aantoont rondom de komst van een datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook. Sterker: volgens het aanstaande kabinet leggen de grote datacenters een 'onevenredig groot beslag op de beschikbare duurzame energie in verhouding tot de maatschappelijke en/of economische meerwaarde', zo is te lezen in het coalitieakkoord. Deze kritische houding kan het voor grote technologiebedrijven moeilijker maken om een vergunning te krijgen. Eigenaren van kleinere datacenters hebben andere zorgen: de gestegen energieprijzen leiden tot hogere kosten."

'Zelfs voor ICT hoog percentage'

Verder stipt ABN Amro voor de tech- en telecombranches ook het slepende probleem van het personeelstekort aan. Dit is een groeiremmer voor de IT-sector. "Zo moeten programmeurs en ontwikkelaars van IT-systemen met een lampje worden gezocht. In de conjunctuurenquête van het CBS van het begin van het vierde kwartaal van 2021 gaf maar liefst 42,5 procent van de bedrijven in de IT-sector aan het tekort aan arbeidskrachten als belemmering te zien. Dat is zelfs voor deze sector, waar dit thema al jarenlang aan de orde van de dag is, een hoog percentage."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in